page title

Toegankelijkheid

ARTIS is voor iedereen toegankelijk. Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken, zijn er de volgende voorzieningen. 

Rolstoelgebruikers

Het ARTIS-terrein is grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Bij de kassa is een beperkt aantal rolstoelen te leen tegen een borgsom van €0,50 €1,00, en €2. Een gelimiteerd aantal rolstoelen zijn vooraf te reserveren, dat kan uiterlijk één dag voorafgaand aan je bezoek via 020 5233 670. 

Om het Vlinderpaviljoen, de zeeleeuwen, de mandrils en kleine panda's met een rolstoel of kinderwagen te bezoeken, kan je gebruik maken van de lift beneden bij de zeeleeuwen.

Op het parkeerterrein bevinden zich zes invalidenparkeerplaatsen. Hiervoor gelden de reguliere ARTIS-parkeertarieven.

Begeleidersregeling

Alle bezoekers die ARTIS niet zelfstandig kunnen bezoeken doordat ze bijvoorbeeld slecht ter been zijn of hulp nodig hebben om zich in het park te verplaatsen, kunnen gebruik maken van de begeleidersregeling en gratis een begeleider meebrengen. Voor de bezoeker kan een reguliere dagkaart voor ARTIS worden gekocht en voor de begeleider kan op de dag van bezoek een gratis begeleiderskaart aan de ARTIS-kassa worden opgehaald. Let op: deze bezoekersregeling geldt niet voor ouders van kinderen die zonder ouderlijk toezicht niet naar het park kunnen komen, voor hen moet gewoon een kaartje worden aangeschaft.

Sunflower keycord

ARTIS erkent en herkent het Sunflower keycord voor mensen met een onzichtbare beperking. Een onzichtbare beperking is bijvoorbeeld, maar niet uitsluitend, een chronische ziekte, autisme of een spraak-, visuele- of gehoorstoornis. Met het dragen van het Sunflower keycord, weten ARTIS-medewerkers en vrijwilligers dat je wellicht wat extra hulp, steun of gewoonweg tijd nodig hebt tijdens jouw bezoek aan ARTIS. Het Sunflower keycord is in kleine oplage ook te leen gedurende je bezoek bij onze kassa.

Aangepaste toiletten

In ARTIS zijn aangepaste toiletten op de volgende locaties:

-    Planetarium 
-    Kleine-Zoogdierenhuis
-    Vlindertuin
-    Restaurant de Waterkant
-    Volharding (naast de giraffeglijbaan)
-    Micropia (bereikbaar per lift) 
-    Café-Restaurant de Plantage

Kinderen en baby's

Alle toiletten zijn voorzien van een babyverschoonplaats. Bij restaurant de Waterkant en het Planetariumcafé is gelegenheid voor het opwarmen van babyvoeding. Bij het Planetariumcafé vind je tevens een kolfruimte. De sleutel hiervoor kan je ophalen bij de kassa. 

(Assistentie)honden en (huis)dieren

Honden en/of andere (huis)dieren zijn niet toegestaan in ARTIS. Veel dierenverblijven hebben een open of halfopen karakter, waarbij bezoekers wandelen tussen de loslopende dieren. De dieren in ARTIS zijn in principe wilde dieren, en veelal niet tam. De dieren kunnen in paniek raken van onbekende honden en/of andere (huis)dieren. 

In samenspraak met Stichting Gebruikers Assistentiehonden is er een speciale route voor bezoekers met een assistentiehond uitgestippeld, waarbij recht gedaan wordt aan de veiligheid van de assistentiehond en de dieren van ARTIS. Daarnaast wordt er alleen toegang verleend aan assistentiehonden die alle benodigde inentingen hebben gehad. De route kan opgehaald worden aan de kassa’s.

Mocht het niet noodzakelijk zijn om de assistentiehond mee te nemen, dan adviseert ARTIS om voor de volledige ARTIS-beleving gratis een begeleider mee te nemen om toegang te krijgen tot alle verblijven.