page title

Duurzaamheid

Sinds de oprichting van het genootschap Natura Artis Magistra is ARTIS een plek waar de natuur zichtbaar is en bestudeerd wordt. Nu, meer dan 180 jaar later, is het onze missie om een breed publiek te inspireren en stimuleren verantwoordelijk met natuur om te gaan. Om dat te kunnen doen zetten we in ARTIS zelf ook stappen op het gebied van duurzame omgang met materialen en energie.

ARTIS gelooft dat een groenere wereld begint bij jezelf. Groen handelen vraagt om een inspirerend voorbeeld. ARTIS streeft actief naar een zo duurzaam mogelijke manier van werken. Zij zoekt hierbij steeds de balans tussen natuur, mens, financiën en educatie. ARTIS doet er alles aan om zelf de natuur zo min mogelijk te belasten. Door zonnepanelen, LED-verlichting  en een eigen warmte- en koudeopslag gaat ARTIS zuinig met energie om. Tanks vangen regenwater op voor het bewateren van het park. ARTIS scheidt afval en verwerkt het groene afval tot compost.

 

duurzaamheid_zonnekar_R_1920x1080.jpg

In de zomer wordt met de speciale zonnekar water gegeven aan de beplanting in ARTIS. De kar werkt op zonne-energie via zonnepanelen.

 

Bij renovaties van gebouwen is isolatie standaardprocedure geworden. De wanden van Micropia zijn bekleed met bolletjes die volledig recyclebaar zijn volgens het cradle-to-cradleprincipe. Oude verzorgerskleding wordt gerecycled tot poetsdoeken, garen en isolatiemateriaal. Ook bij diervoeding wordt aan duurzaamheid gedacht. Zo krijgen de zeeleeuwen en de pinguïns elke dag MSC-vis.

 

 

bolletjeswand_exhibit_publiek_Micropia_R_1920x1239.jpg

De speciale bolletjeswanden in Micropia zijn volledig recyclebaar.

 

ARTIS en Vermaat werken hard aan het verduurzamen van de horeca. Bewust kiezen we voor de lange termijn. We letten op het bewust verpakken, met zo min mogelijk plastic. Op het verkleinen van de cirkel, zoals het inkopen van producten bij Amsterdamse producenten. Op fossielvrije productie: elektrisch koken in plaats van op gas. Op het voorkomen van restafval. We ondervragen onze leveranciers kritisch, en kijken ook kritisch naar onszelf. De voorkeur gaat uit naar biologisch, maar smaak staat voorop.

Het duurzaamheidsbeleid van ARTIS is voortdurend in ontwikkeling. Zo probeert ARTIS bij te dragen aan een groenere wereld. Wil je meer lezen over duurzaamheid in ARTIS? Lees dan het verhaal ' zorg voor de natuur ' en ontdek hoe stokstaartjes en dwergoeistiti's het duurzaamheidsbeleid van ARTIS een handje helpen.

zorg voor de natuur