eilandengroep
ARTIS is er om te dolen en stil te staan

ARTIS is er om te dolen en stil te staan

Voor ontmoetingen met vele organismen binnen verschillende sferen.

Just follow the yellow brick road

Just follow the yellow brick road

ARTIS lijkt zich in een vloeiende beweging voor je uit te strekken.

De straattaal van ARTIS

Iedere dag wordt er in ARTIS iets belangrijks onder de voet gelopen. De meeste mensen valt dit niet op, omdat zij vooral opzij kijken naar de verblijven. Maar sommige mensen, vooral kleine kinderen, lijken beter te weten. Zij kunnen zich nog verbazen over de zigzaggende patronen en opstaande randen. Zij weten, met andere woorden, hoe waardevol het is om naar beneden te kijken. En daar is alle reden toe: want over de bestrating van ARTIS is heel hard nagedacht. 

Eilandengroep

Vanuit de lucht ziet ARTIS er het grootste deel van het jaar uit als een groene oase in de stad. Maar in de winter, wanneer de meeste bladeren van de bomen zijn, kun je zien dat ARTIS eigenlijk een eilandengroep is. Een archipel opgebouwd uit verschillende, duidelijk van elkaar geïsoleerde perken. Ieder perk heeft een eigen sfeer en inrichting. Deze perken zouden als los zand aan elkaar kunnen hangen, was het niet voor het straatwerk. Want het is de bestrating met haar vloeiende S-lijnen die ARTIS verbindt. De paden vloeien als water rondom de perken en ontsluiten het park voor iedereen.

None

Plattegrond van de bestratingsvernieuwing in ARTIS. De groene delen zijn al vernieuwd, de gele moeten nog. 

De ARTIS-klinker

Vanwege haar belangrijke verbindende rol is de bestrating ook onderdeel van de grote vernieuwingen binnen ARTIS. Voor deze grootse taak is de ARTIS-klinker in het leven geroepen: zowel in geel als in mangaan (een auberginekleur). Dit is een natuurlijke baksteen, onbezand (glad) en in het park vooral gelegd in keperverband, een soort visgraatmotief. Er is samen met landschapsarchitect Mathieu Derckx een handboek opgesteld voor alle bestrating in ARTIS. Daarin staat beschreven hoe de ARTIS-klinker reageert op bochten, objecten en onverwachte straatsituaties in het park. Zo staat er bijvoorbeeld hoe de klinker hoort te reageren op putten en palen, hoe deze idealiter banken vergezeld en hoeveel klik, of verdieping, er in bepaalde situaties wenselijk is.

Een vloeiende beweging

Al deze regels leiden ertoe dat ARTIS zich in een vloeiende beweging voor je uit lijkt te strekken. In de nabije toekomst zullen alle perken omringd zijn met één gele logica. Vreemd genoeg is het juist de strakheid van de bestrating die je helpt om ARTIS ongedwongen te ervaren. De doordachte keperverbanden maken je pad zorgeloos, omdat je binnen zijn heldere contouren durft te dwalen. Het slingerende pad vormt een vertrouwde uitvalsbasis voor ontmoetingen met vele organismen binnen verschillende sferen. Het straatwerk vormt zo niet alleen een doorstromend contrast met  de perken, maar ook van waar ARTIS in wezen over gaat. Want ARTIS is er om te dolen en stil te staan. Just follow the yellow brick road.