None

ARTIS en Rijksakademie starten selectie ARTISt-in-Residence

Oproep voor alumni van de Rijksakademie van de afgelopen vijf jaar. – okt 18, 2022

De Rijksakademie en ARTIS hebben een lange geschiedenis van samenwerking waarin natuur en kunst elkaar becommentariëren. In 2019 is de samenwerking nieuw leven ingeblazen met een residentieprogramma, dat nu het tweede jaar ingaat.

De natuurlijke wereld staat momenteel sterk in de belangstelling door klimaatverandering, discussies over plant, dier, microbe, voedsel, tuin en landschap. Het Antropoceen, kolonialisme en de complexe relatie tussen mens, natuur en technologie maken ook deel uit van dat spectrum.

Kunst kan en moet een rol spelen bij het vertalen van dergelijke thema's naar een breder publiek, en ARTIS wil daarvoor een podium bieden. Daarom bestaat het ARTISt-in-residence-programma, waarbij elk jaar één kunstenaar acht maanden lang in een atelierruimte van ARTIS kan werken.

 

Atelier_studio_1920x1080 (1).jpg

 

In deze werkperiode dient de resident te reflecteren op de rol van de natuur in onze cultuur. Vanuit een eigentijds perspectief levert hij/zij/x een vernieuwende bijdrage aan de lange, vitale traditie van zowel de Rijksakademie als ARTIS. De ARTISt-in-resident presenteert zijn werk aan het publiek van ARTIS. Daarnaast reflecteert de residentie ook op ARTIS zelf. De kunstenaar wordt uitgenodigd om de uitkomsten van zijn residency, inzichten, werk en onderzoek, te delen met medewerkers van ARTIS.

Praktische informatie 

Duur

Als resident heb je de mogelijkheid om van 20 maart tot 20 november 2023 te werken in een atelier in ARTIS (de 'ZOOdio' genoemd door de eerste ARTISt-in-residence Arvo Leo). De resident heeft toegang tot de studio tijdens de openingsuren van ARTIS (maandag-zondag 9:00-18:00).

Tijdens je residentie

Je werkt zelfstandig in de studio. In overleg kun je gebruik maken van de faciliteiten van de Rijksakademie. Je onderhoudt maandelijks contact over de voortgang van je werk en de planning van publieksevenementen.

Financiering

Voor de tentoonstelling en productie van werk werf je zelf fondsen. Uiteraard ondersteunen ARTIS en de Rijksakademie dit door het verstrekken van de voor de aanvraag benodigde informatie.  

Wat bieden wij 

- Een eigen atelier inclusief draadloos internet in ARTIS.
- Toegang tot ARTIS.
- Een stipendium van €10.078 (€1.166 maandelijks stipendium en €750 basismateriaal werkbudget).
- Toegang tot technisch advies en faciliteiten van de Rijksakademie (aan het einde van de residentieperiode), in overleg.
- Uitwisseling en samenwerking met ARTIS-medewerkers.
- Openbare momenten in ARTIS om je werk/voortgang te tonen aan ARTIS-publiek.

Wie kan zich aanmelden voor de residency?

Rijksakademie alumni van de afgelopen 5 jaar (zij die hun residency hebben afgerond in de jaren 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017) gevestigd in Nederland (de residency is exclusief huisvesting).

Wat wij belangrijk vinden 

- Je werk heeft een grote eigenheid en artistieke kwaliteit.
- Je werk is toegankelijk voor een breed publiek.
- Je werk reflecteert op een voor ARTIS relevant thema, namelijk de rol van de natuur in onze cultuur. Het gaat bijvoorbeeld over de complexe relatie tussen mens, natuur en technologie, klimaatverandering, klimaatstress, discussies over plant, dier, microbe, voedsel, tuin, landschap of kolonialisme.
- Je bent bereid en in staat om je werk met een breed publiek te delen en de voortgang en resultaten in het openbaar te presenteren, bijvoorbeeld tijdens de Amsterdam ART Week, een Open Studio in ARTIS of een ARTIS Zoomeravond.
- Je kunt goed werken binnen de grenzen die een organisatie biedt en begrijpt de context waarin je werkt.

Hoe aanmelden?

Tussen 18 oktober 2022 en 21 november 2022 kunnen geïnteresseerde kunstenaars zich aanmelden voor de residentie die start in maart 2023. 

Om te solliciteren, stuur ons: 
- Visuele documentatie (een portfolio). Zorg dat je portfolio ons een duidelijk beeld geeft van de inhoud en formele aspecten van jouw kunstenaarspraktijk.
- Jouw CV.
- Een tekst van max. 300 woorden of een korte video- of audioboodschap van max. 2 min. waarin je jouw motivatie voor de residentie en de thema's waarmee je werkt toelicht.

Stuur deze aanvraag naar: alumni@rijksakademie.nl .

Contact

Voor vragen, neem contact op met Jim van Geel,  jim.van.geel@rijksakademie.nl

Juryprocedure 

- De inzendingen worden door een jury beoordeeld op visuele kwaliteit en match met ARTIS.
- Uit deze inzendingen worden drie kandidaten geselecteerd (30 november).
- De geselecteerde kunstenaars maken een voorstel voor hun residentie (19 december).
- Uit de drie voorstellen kiest de jury één kandidaat. Een interview en/of presentatie maakt deel uit van de laatste ronde van het selectieproces (gepland op 22 december).

De jury bestaat uit Martijntje Hallmann (Head of Residency/dep. general director Rijksakademie), Virág Szentkirályi (Residency & Programme Coordinator Rijksakademie), Jim van Geel (Public Programme Coordinator Rijksakademie), Rembrandt Sutorius (Directeur ARTIS), Caroline Verweij (Hoofd Erfgoed, Educatie en Academie ARTIS) en Judith de Bruijn (Kunst- en erfgoedspecialist ARTIS).