Zwarte en gevlekte jaguar in ARTIS

Lange traditie grote katten in ARTIS voortgezet. – dec 20, 2016

ARTIS opende vanmiddag het nieuwe jaguarverblijf. Voorzichtig kwam eerst de gevlekte en daarna de zwarte jaguar naar buiten. De zwarte kleur van het mannetje wordt veroorzaakt door een dominant gen. Jaguars hebben vlekken in rozetvorm. Zwarte jaguars hebben die vlekken ook: als het licht op hun vacht schijnt, zijn ze nog te zien.


Al sinds haar opening zijn ARTIS en grote katten onlosmakelijk met elkaar verbonden. In 1839 kreeg ARTIS haar eerste diercollectie uit een reizende menagerie. Hierin was al een ‘Sjaguar Tijger met groote vlekken van de West-Indies’ te vinden. Vorig jaar werd definitief afscheid genomen van de Roofdierengalerij: de oude manier van dieren houden. Nu zijn de jaguars terug in ARTIS.

zwarte_jaguar_verblijf_EB_1920x1080.jpg

Zwarte jaguars hebben ook vlekken: als het licht op hun vacht schijnt, zijn ze te zien.

Leefomgeving

Jaguars (Panthera onca) zijn solitaire roofdieren die alleen samen komen tijdens de voortplantingsperiode. Nadat de jongen geboren zijn, brengt het vrouwtje de jongen alleen groot. Ze krijgt één tot vier welpen per worp, maar meestal zijn het er twee. Het nieuwe jaguarverblijf is zo ingericht dat de twee jaguars gescheiden kunnen leven. Er zijn eeuwenoude olijfbomen geplant omdat ze graag klimmen en op de uitkijk liggen. Anders dan andere katachtigen zwemmen jaguars graag. Daarom zijn er waterpartijen aangebracht. De rotsformaties in het verblijf bestaan uit zestien verschillende rotswanden, opgebouwd uit 2.500 blokken natuursteen. Door de variatie van beplanting en rotsen kan het verblijf door de jaguars zowel horizontaal als verticaal gebruikt worden.
 

None

Door de variatie van beplanting en rotsen kan het verblijf door de jaguars zowel horizontaal als verticaal worden gebruikt.

Gevaarlijke jagers

Jaguars zijn krachtig gebouwd en behoren tot de grootste katachtigen van Zuid- en Midden-Amerika. Met hun volhardende beet komen ze zelfs door het schild van een schildpad. In het wild eten ze allerlei soorten prooidieren: van vissen, reptielen en vogels tot groter wild als capibara’s, Zuid-Amerikaanse tapirs of grote miereneters. Deze diersoorten zijn in ARTIS te zien op de Pampa, niet ver van het jaguarverblijf. Dagelijks vertelt de dierverzorger bij het verblijf over de jaguars.

Ibera_park_wetlands_jaguar_natuurbehoud_1920x1080.jpg

Iberá, Argentinië.

ARTIS steunt herintroductie jaguar in Argentinië

ARTIS maakt deel uit van het Europese fokprogramma. Ook steunt ARTIS sinds 2013 het herintroductieproject voor de jaguar in Iberá, in het noorden van Argentinië. Doordat de mens het leefgebied heeft ingenomen voor grootschalige landbouw, komt de jaguar in de regio Iberá niet meer voor. Het terugbrengen van de jaguar is belangrijk, omdat het dier als toproofdier een onmisbare schakel is in het ecologisch evenwicht.

Op dit moment zijn in het Argentijnse project twee jaguars, afkomstig uit dierentuinen, bij elkaar gebracht. De welpen die zij straks voortbrengen, zullen in het wild worden uitgezet. Uniek aan het project is dat de foklocatie midden in de Argentijnse natuur staat zodat het contact met de mens zoveel mogelijk vermeden wordt. ARTIS ondersteunt vooral nationale en internationale natuurbehoudprojecten waarbij de lokale bevolking betrokken wordt.

Partner

Het jaguarverblijf is mede tot stand gekomen door de steun van partner Nh1816 Verzekeringen . Eerder heeft Nh1816 bijgedragen aan de realisatie van het Bennett wallaby-verblijf in ARTIS, dat in de zomer werd geopend.