page title

Natuurbehoud

Iedere ARTIS-medewerker draagt bij aan natuurbehoud. In de eerste plaats met de beste zorg en aandacht voor de (bedreigde) dieren, planten en microben in ARTIS. Daarnaast door educatie, wetenschappelijk onderzoek en  samenwerking met programma’s over de hele wereld om soorten en hun leefgebieden te beschermen. Bovendien is natuurbehoud niet alleen iets van ‘ver weg’. ARTIS draagt ook zorg voor natuur in eigen land, stad én achtertuin. 

  • De beste zorg en aandacht voor alle dieren, planten en microben – Als dierentuin, botanische tuin en arboretum heeft ARTIS een grote zorgverantwoordelijkheid voor alles dat in het park leeft. De beste zorg van al het leven staat voorop in de keuzes die ARTIS maakt. 
  • ARTIS heeft als doel een beschermplaats voor kwetsbare en bedreigde dier- en plantensoorten te zijn. Een soort leeft in ARTIS voor educatie, onderzoek, bijdrage aan een soortbehoudsprogramma en/of  vanwege samenwerking met een natuurbehoudsproject in het oorspronkelijke leefgebied.
  • ARTIS onderzoekt - ARTIS faciliteert meerdere leerstoelen en wetenschappelijk onderzoek die bijdragen aan kennisvergaring over dierenwelzijn, cognitieve gedragsecologie, microbiologie en biodiversiteit. Deze kennis wisselt ARTIS uit met andere dierentuinen en natuurbehoudsorganisaties en stelt ARTIS in staat om de zorg voor de dieren en en planten continue te optimaliseren. Lees hier meer. 
  • ARTIS is de meest biodiverse plek in Amsterdam - ARTIS ondersteunt de vele inheemse dier- en plantsoorten die in het park leven of ARTIS als rustplaats gebruiken. ARTIS houdt tijdens het ontwerpen en realiseren van bijvoorbeeld dierverblijven, gebouwen en tuinen altijd rekening met het bevorderen van de lokale biodiversiteit. 
  • ARTIS werkt samen met natuurbehoudsprojecten over de hele wereld -  ARTIS vraagt aandacht van 2 miljoen bezoekers per jaar voor het werk van natuurbehoudsprojecten wereldwijd en inspireert bezoekers om daar zelf ook aan bij te dragen. Bekijk hier alle projecten. 

meer over natuurbehoud   meer over onderzoek