page title

Veelgestelde vragen

Huidige coronamaatregelen

Laatst bijgewerkt: 26 november 2021.

Wat verandert er in ARTIS naar aanleiding van de door de Rijksoverheid aangekondigde maatregelen?

De volgende coronamaatregelen zijn van toepassing op jouw bezoek aan ARTIS:
-    Reserveer een starttijd voor jouw bezoek, alleen ARTIS-leden, -Vrienden en -sociëteitsleden hoeven niet te reserveren.
-    Houd 1,5 meter afstand tot elkaar, zowel in binnen- als buitenlocaties, ook op plekken waar een coronatoegangsbewijs verplicht is.
-    Het dragen van een mondkapje is verplicht in alle binnenlocaties, ook op plekken waar een coronatoegangsbewijs verplicht is. Bij het ARTIS-Planetarium mag je het mondkapje af doen zodra je gaat zitten.
-    Een coronatoegangsbewijs is alleen verplicht voor bezoekers van 13 jaar en ouder bij het betreden van de restaurants, het bezoeken van een voorstelling in het ARTIS-Planetarium en een bezoek aan microbenmuseum ARTIS-Micropia.

Zijn de toiletten ook toegankelijk zonder coronatoegangsbewijs?  

De toiletten in het Kleine-Zoogdierenhuis en ter hoogte van de zeeleeuwen en de Planetarium toiletten zijn toegankelijk zonder coronatoegangsbewijs. De toiletten bij de Waterkant zijn voor bezoekers vanaf 13 jaar alleen toegankelijk op vertoon van een coronatoegangsbewijs.

Is de 1.5 meter afstand weer verplicht in het park?

De 1,5 meter afstandsregel geldt weer in het park. ARTIS-bezoekers worden door middel van bebording geattendeerd op deze veilige afstand op locaties in het park waar het mogelijk snel druk wordt. 

Waarom werkt ARTIS mee met het coronatoegangsbewijs op bepaalde locaties?

De veiligheid en gezondheid van alle bezoekers staat altijd voorop. ARTIS volgt de richtlijnen die hierover door de Rijksoverheid worden gesteld. 

Zijn de terrassen geopend?

De terrassen zijn gesloten.

Heb ik een coronatoegangsbewijs nodig om een voorstelling in het ARTIS-Planetarium te bezoeken?

Het is verplicht voor bezoekers vanaf 13 jaar om een coronatoegangsbewijs te tonen bij bezoek aan het ARTIS-Planetarium. Daarnaast is het dragen van een mondkapje hier ook verplicht totdat je gaat zitten. Bekijk de Dagagenda  om te zien welke voorstellingen er draaien. 

Mogen er nu ook weer rondleidingen gegeven worden in ARTIS en Micropia?

Ja, er mogen weer rondleidingen in ARTIS en Micropia gegeven worden. Houd de website en social media van ARTIS in de gaten, voor meer informatie en updates. 

Is een coronatoegangsbewijs verplicht voor deelnemers aan cursussen, workshops of masterclasses die ARTIS organiseert?

Ja, voor deelnemers aan een publieksactiviteit dat op basis van inschrijving gaat en in een binnenruimte plaatsvindt, geldt een verplicht coronatoegangsbewijs. Hieronder valt bijvoorbeeld de Basiscursus en Masterclass Sterrenkunde in het Planetarium. 

Hoe kan ik tickets kopen?

Je kunt nu online een starttijd reserveren/ticket kopen op  dagtickets.artis.nl .

Hoe maak ik een reservering met de Stadspas?

Van 1 december tot en met 31 december is er een gratis actie voor Stadspashouders met een groene stip. Om met de Stadspas naar ARTIS te komen, reserveer je voor je bezoek een gratis starttijd.
Neem bij je bezoek je Stadspas en je starttijd ticket mee. Bij de kassa worden je Stadspas en starttijd gecontroleerd. Om een starttijd te reserveren klik je hier . Volg de volgende stappen:

•    Klik op ‘Ik heb al een ticket’.
•    Klik op ‘ARTIS’.
•    Klik bij ‘Starttijd tickethouder’ op het + teken tot je het aantal starttijden ziet wat je nodig hebt.
•    Scroll naar beneden en klik onderin op ‘Datum en tijd’ en kies de dag en tijd dat je wilt komen.
•    Klik onderin op ‘Betalen’ en vul je gegevens in.
•    Vink het akkoord met de algemene voorwaarden aan
•    Controleer datum, hoeveelheid en het tijdstip. Kies voor ‘Bestelling afronden’.
•    Je ontvangt je starttijden per mail.

Hoe maak ik een reservering met de NS Spoordeelwinkel actie?

Van te voren heb je de Spoordeelwinkel actie gekocht op https://www.ns.nl/spoordeelwinkel/uitjes/artis-amsterdam.html . Deze aanbieding is te koop t/m 31 januari 2022 en geldig t/m 28 februari 2022. Als je de stappen van de NS Spoordeelwinkel actie hebt doorlopen, hoef je alleen nog een starttijd te reserveren via onze ticketpagina. Om een starttijd te reserveren klik je hier . Volg hierna de volgende stappen:

•    Klik op ‘Ik heb al een ticket’.
•    Klik op ‘ARTIS’.
•    Klik bij ‘Starttijd tickethouder’ op het + teken tot je het aantal starttijden ziet wat je nodig hebt.
•    Scroll naar beneden en klik onderin op ‘Datum en tijd’ en kies de dag en tijd dat je wilt komen.
•    Klik onderin op ‘Betalen’ en vul je gegevens in.
•    Vink het akkoord met de algemene voorwaarden aan.
•    Controleer datum, tijdstip en hoeveelheid. Kies voor ‘Bestelling afronden’.
•    Je ontvangt je starttijden per mail.
•    Neem bij je bezoek de ARTIS starttijd én je NS Spoordeelwinkel ARTIS entreeticket mee. Hiermee kun je meteen aansluiten in de rij voor de poort.

Wat zijn de openingstijden?

ARTIS is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur.

Wat zijn de toegangsprijzen?

Bekijk deze  pagina voor de actuele prijzen.

Kan ik met een kortingskaart/studentenkorting reserveren?

Je kunt met een kortingskaart van de VriendenLoterij, DekaMarkt, Stadspas en een NVD-pas een starttijd voor tickethouders boeken. Ook als je een abonnement hebt bij een andere dierentuin, zoals Wildlands of Blijdorp, kun je op deze manier reserveren. Let op: je reserveert een starttijd tickethouder en betaalt voor je bezoek wanneer je bij de kassa aankomt.

Is ARTIS-Micropia ook open? 

Ja, ARTIS-Micropia is ook weer open voor publiek. Een combibezoek voorafgaand of na je bezoek ARTIS is vanaf dan dus weer mogelijk. Hiervoor moet je nog wel een aparte starttijd boeken. Let op: je hebt een coronatoegangsbewijs nodig om Micropia te bezoeken, ook is een mondkapje verplicht in het museum. Kijk voor meer informatie op www.micropia.nl .

Zijn alle binnenlocaties open?

Alle binnenlocaties zijn weer gewoon geopend. Het ARTIS-Aquarium is voor langere periode gesloten in verband met een renovatie.

Met hoeveel personen mag ik ARTIS bezoeken?

Je mag ARTIS bezoeken met zoveel personen als je wilt.

Overige vragen

Is roken toegestaan in het park?

Nee, roken is in heel ARTIS-park niet toegestaan. Omdat ARTIS een gezonde en veilige (speel)plek voor kinderen en bezoekers belangrijk vindt, is dit rookverbod in het volledige ARTIS-park sinds april 2019 van kracht. 

​Loopt mijn lidmaatschap door in de tijd dat ARTIS gesloten is? ​

Om de continuïteit van ARTIS te waarborgen loopt jouw lidmaatschap tijdens de sluiting door. Deze derde sluiting in een jaar tijd komt voor ARTIS heel erg hard aan. In de vorige sluitingen in november en maart, boden we compensatie aan. Dat kunnen we dit keer niet meer doen. Wij hopen van harte op jouw begrip hiervoor. Tot 31 december 2020 kon je naar aanleiding van de mail die we hierover hebben gestuurd aangeven of je hiermee akkoord ging, Na deze datum is het niet meer mogelijk om compensatie aan te vragen, maar wordt deze compensatie beschouwd als donatie aan ARTIS. Je wordt zoals altijd, tijdig geïnformeerd over het verlengen van jouw lidmaatschap op het moment dat dit afloopt. Je hebt vervolgens tot 4 weken voor de verlengdatum de tijd om een wijziging door te geven. Voor eventuele vragen kun je altijd contact opnemen met de ledenadministratie via de mail:  leden@artis.nl of kan je ons bellen op 020 5233 670.

Wat zijn de openingstijden?

ARTIS is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur. 

Wat zijn de toegangsprijzen?

De prijs voor een normale toegangskaart (10 jaar en ouder) is € 25,00. Een toegangskaart voor jeugd (3-9 jaar) is € 20,00. Kinderen tot en met 2 jaar krijgen gratis toegang. Combitickets voor ARTIS – Micropia zijn beschikbaar. De prijs van een normaal combiticket (10 jaar en ouder) is € 29,50 en voor jeugd (3-9 jaar) is € 24,50.

Ik ben geen lid, maar heb wel al een toegangskaart voor ARTIS en wil nu naar ARTIS komen. Kan ik ook een starttijd reserveren?

Het is ook mogelijk om starttijden te reserveren als je al een toegangskaart hebt. Dit kan ook op  dagtickets.artis.nl . Klik op ‘Starttijd ARTIS tickethouder' om een starttijd te reserveren.

Over toegangskaarten en de online reservering

Waarom werken jullie met starttijden?

De veiligheid en gezondheid van onze bezoekers, medewerkers en dieren staat voorop. Met starttijden kan het aantal bezoekers op een dag worden gespreid en gecontroleerd, een bezoek aan ARTIS voor iedereen verantwoord en veilig verloopt. ARTIS-leden, -vrienden en -sociëteitsleden hoeven vanaf 25 september geen starttijd meer te reserveren, zij kunnen op vertoon van hun pas altijd naar binnen.

Voor wie moet ik een starttijd reserveren?

Alle dagbezoekers van ARTIS hebben een starttijd nodig, met uitzondering van ARTIS-leden, -vrienden en -sociëteitsleden. Reserveer ook een starttijd voor kinderen van 0-2 jaar en voor bezoekers die je meeneemt met een introducécoupon. Om controle op de bezoekersaantallen te houden, worden starttijden gedoseerd vrijgegeven.

Ik zie geen beschikbare starttijden meer, kan ik dan niet meer naar ARTIS?

Startijden worden tot twee weken in de toekomst vrijgegeven.We evalueren elke dag de drukte in het park en willen iedereen de kans geven een bezoek te brengen aan ARTIS. We geven daarom gefaseerd, indien mogelijk, om de paar dagen starttijden vrij. Mede hierdoor geven we slechts voor een korte periode in de toekomst starttijden vrij. Houd hiervoor de website in de gaten. Zo is er controle op de hoeveelheid bezoekers in ARTIS en willen we iedereen de kans geven een bezoek aan ARTIS te brengen. 

Kan ik ook bij de kassa een starttijd reserveren en gelijk naar binnen?

Nee, je kunt alleen online een starttijd reserveren. De kassa’s zijn op dit moment gesloten om drukte te voorkomen. Hiervoor en hierna is de starttijd niet geldig. Je kunt je starttijd reserveren via dagtickets.artis.nl.

Ik wil graag mijn gekochte toegangskaart met startdatum en starttijd annuleren. Is dit mogelijk?

Nee, dit is niet mogelijk. Het herroepingsrecht geldt niet voor reeds gekochte kaarten met een startdatum en starttijd. Wel kunnen we kijken of het mogelijk is om de kaarten eenmalig voor je te wijzigen naar een andere datum + tijdstip. Neem hiervoor minimaal 24  uur van tevoren contact op met  Publieksservice via het telefoonnummer of het contactformulier.

Ik heb een gratis aanvullende starttijd gereserveerd (via 'Starttijd ARTIS lid'), maar kan toch niet komen. Kan ik mij afmelden?

Je kunt je starttijd tot 24 uur van te voren annuleren. Wanneer je later dan 24 uur van te voren annuleert, kan het zijn dat wij je € 2,50 dervingskosten per ongebruikte starttijd in rekening brengen. Je kunt jouw starttijd annuleren door via deze link  het contactformulier in te vullen. Na het verzenden van het formulier is jouw annulering definitief. We kunnen je starttijd niet verzetten. Wil je op een andere dag of tijd komen, dan dien je zelf een nieuwe starttijd te reserveren. We raden je aan de website in de gaten te houden voor het reserveren van een nieuwe starttijd.

Hoe werkt de verdeling van de starttijden?

Er zijn maar een maximaal aantal starttijden per dag beschikbaar voor ARTIS. Zo is er controle op de hoeveelheid en spreiding van bezoekers in ARTIS. De starttijden worden verdeeld tussen leden, dagbezoekers en bezoekers met een kortingskaart, op basis van de gemiddelde verhoudingen tussen deze groepen. Het kan dus zijn dat er voor dagbezoekers geen starttijden meer beschikbaar zijn, maar dat er nog wel starttijden zijn voor leden.

Wanneer geven jullie nieuwe starttijden vrij?

ARTIS evalueert elke dag de drukte in het park en wil iedereen de kans geven een bezoek te brengen aan het park. Op basis van de dagelijkse evaluatie geven we elke dag gefaseerd nieuwe starttijden vrij voor de komende twee weken. Houd hiervoor de website in de gaten.

Wat is Mijn ARTIS en hoe werkt dat?

Mijn ARTIS is een account die enkel voor leden bestemd is. Met dit account kun je in je ledenomgeving terecht komen of een lidmaatschap afsluiten. Ga naar mijn.artis.nl . Vanaf 26 mei kunnen er betaalde tickets enkel nog geboekt worden via tickets.artis.nl . Dit is de nieuwe boekingsomgeving van ARTIS, die later ook voor onbetaalde kaarten te gebruiken zal zijn.

Zijn mijn introducéecoupons geldig?

Introducéecoupons zijn gewoon geldig en kunnen worden aangeboden aan de poort bij de kaartcontrole. Via Mijn ARTIS kan de naamgever van het lidmaatschap onder ‘Mijn artikelen’ altijd terugvinden hoeveel coupons nog geldig zijn.

Ik wil graag mijn lidmaatschapspas/introduceecoupons ophalen bij de kassa of mijn betaling voor het lidmaatschap voldoen aan de kassa, is dit mogelijk?

Je introductiecoupons worden thuisgestuurd en zijn ook te vinden in Mijn ARTIS  onder ‘Mijn Artikelen’. Heb je een nieuwe lidmaatschapspas nodig? Dan kun je hiervoor langs de kassa.

Ik heb een combiticket ARTIS–Micropia geboekt, wanneer mag ik met mijn reservering naar binnen?

Bij een combiticket ARTIS-Micropia boek je een tijdslot voor het ARTIS-Park. Je kunt je na het bezoek aan het ARTIS-Park met je combiticket registreren bij de kassa van Micropia. Let op: je hebt een coronatoegangsbewijs nodig voor Micropia.

Ik ben student, mag ik gebruikmaken van studentenkorting?

Ja, dat is mogelijk. Vanaf 1 januari 2021 mogen alle studenten van Nederlandse onderwijsinstellingen ARTIS bezoeken op vertoon van de geldige collegekaart met foto. De tarieven voor studenten voor ARTIS en Micropia staan hier  vermeld. Let op: het is verplicht om van tevoren via dagtickets.artis.nl een starttijd te reserveren en een toegangskaart met studentenkorting te bestellen. Klik op ‘Ik wil een toegangskaart kopen’. 

Kan ik met mijn CJP pas naar ARTIS?

Je kunt ARTIS bezoeken met een CJP pas. Ga naar  dagtickets.artis.nl  en klik op ‘Ik wil een ARTIS toegangskaart kopen’. Daar kun je een kaartje met korting aanschaffen. Neem op de dag van je bezoek je CJP pas mee om bij de entree te laten zien. De korting geldt alleen voor de CJP-kaarthouder, niet voor introducees.

Kan ik met mijn NVD-pas ook naar ARTIS?

Met je NVD-pas kun je op dagtickets.artis.nl tickets met korting kopen. Klik op ‘Ik wil tickets kopen’, selecteer ARTIS en plaats het aantal NVD kaarten in je mand. Gebruik de kortingscode zoals genoemd op je NVD-pas om bij de betaalstap de korting te verrekenen. Neem je NVD-pas mee en lever deze in de poort. De medewerker bij de poort kan je vragen je te legitimeren.

Wij hebben een zorgkaart, kunnen wij een bezoek brengen aan ARTIS?

Je kunt ARTIS bezoeken met een zorgkaart. Let op: het is verplicht om van tevoren via  dagtickets.artis.nl  een starttijd te reserveren. Klik op ‘Starttijd ARTIS tickethouder' om een aanvullende starttijd te reserveren. 

Over vervoer naar ARTIS

Waar kan ik mijn fiets parkeren?

Langs de poort/Hoofdentree-zijde van ARTIS zijn er een aantal fietsparkeerplekken. Ook aan het begin van het parkeerterrein zijn er fietsparkeerplekken. Parkeer je fiets niet buiten deze plekken, je loopt dan het risico dat deze wordt verwijderd.

Is het parkeerterrein gewoon open?

Het parkeerterrein is open. Parkeerkaarten kunnen bij de bakfiets bij de uitgang bij de flamingo’s gevalideerd worden voor het dagtarief, niet meer bij de kassa of in de winkel. Je kunt ook terecht bij de betaalautomaat op het voorplein. In de zomer en op vrije- en feestdagen raakt de parkeerplaats al vroeg vol. Wanneer het parkeerterrein vol is, kan het zijn dat we je vragen om op een andere plek te parkeren. We raden je door deze drukte en voor het milieu aan om, wanneer dit mogelijk is, met de fiets of het OV te komen.

Waar kan ik mijn parkeerkaart betalen?

Betalen van de parkeerkaart kan bij de bakfiets bij de uitgang bij de flamingo’s, niet meer bij de kassa of in de winkel. Je kunt ook terecht bij de betaalautomaat op het voorplein. Betalen kan alleen per pin.

Over het bezoek aan ARTIS

Wanneer mag ik met mijn starttijd naar binnen?

Jouw starttijd is een kwartier geldig. Heb je bijvoorbeeld een starttijd van 9.00, dan kun je tussen 9.00 en 9.15 naar binnen. Zorg daarom dat je op tijd aankomt bij ARTIS.

Ik heb een starttijd gereserveerd, maar ik ben te laat of te vroeg bij ARTIS. Wat moet ik doen?

Ben je te vroeg, dan vragen we je om niet voor de poort van ARTIS te wachten om drukte te voorkomen. Ben je te laat, dan kun je helaas niet meer naar binnen. Je kunt dan telefonisch contact opnemen met onze Publieksservice  om te vragen of er eventueel nog plek is op een latere starttijd zodat het verplaatst kan worden. 

Hoe lang kan ik in ARTIS blijven?

Je mag vanaf de gereserveerde starttijd tot sluitingstijd in ARTIS blijven. 

Kan ik met contant geld betalen in het park?

Op dit moment is het niet mogelijk om met contant geld te betalen in het park. Alle betalingen zijn contactloos.

Ik wil een lidmaatschap afsluiten/ cadeau geven. Hoe doe ik dat?

Lidmaatschappen en cadeaulidmaatschappen kunnen online worden afgesloten via mijn.artis.nl. Daar kun je ook een foto uploaden. De lidmaatschapspassen worden toegestuurd. Je kunt dan al wel een starttijd reserveren voor een bezoek aan ARTIS. 

Zijn de kinderkarretjes beschikbaar?

Er is een beperkt aantal kinderkarretjes beschikbaar in ARTIS. Om een kinderkarretje mee te nemen, kun je voor een €1 muntje bij de kassa of ARTIS-winkel kopen.

Kan ik een rolstoel gebruiken?

ARTIS heeft een aantal rolstoelen. Je kunt deze ophalen bij de ingang en weer inleveren bij de uitgang. Na ieder gebruik worden de rolstoelen grondig schoongemaakt en ontsmet. Je kunt geen rolstoel reserveren.

Ik wil in de ARTIS-winkel iets kopen.

De ARTIS-winkel is weer volledig geopend voor bezoek. Om de winkel in te kunnen is het nodig om een mondkapje te dragen.

Wat doet ARTIS aan extra hygiënemaatregelen?

ARTIS volgt alle veiligheidsvoorschriften van het RIVM. Er worden extra dagelijkse rondes gedaan, er zijn extra handwaspunten geïnstalleerd en er is desinfectiemiddel beschikbaar.

Wat kan ik zelf doen om het bezoek voor iedereen veilig te houden?

Houd je aan de regels en houd rekening met elkaar. Kom niet naar ARTIS als je ziekteverschijnselen hebt zoals verkoudheid of hoesten. Was je handen regelmatig.

Mag ik het park tijdens mijn bezoek verlaten en later op de dag terugkomen?

Je komt ARTIS alleen binnen met een geldige starttijd. Mocht je onverhoopt even het park uit willen lopen, dan is het mogelijk bij de ticketcontrole of de servicebalie een stempel te krijgen om later op de dag mee terug het park in te komen.

Welke evenementen worden er in ARTIS georganiseerd?

Een aantal evenementen en lezingen vinden dit jaar geen doorgang. Bekijk de dagagenda  om te zien welke evenementen in ARTIS plaatsvinden. Het kan zijn dat je een coronatoegangsbewijs nodig hebt om een evenement in ARTIS te kunnen bezoeken. Je ontvangt hier informatie over via de berichtgeving over het evenement.

Mogen we stepjes en loopfietsjes meenemen?

Stepjes en loopfietsjes zijn alleen toegestaan voor kinderen tot en met 3 jaar oud. Voor kinderen vanaf 4 jaar oud is het niet toegestaan stepjes of loopfietsjes mee te nemen het park in.

Kan ik nog ergens mijn bagage achterlaten?

Bagage kan in ARTIS worden afgegeven bij het serviceraam, direct naast de ingang van het Planetarium-Café. In Micropia zijn voor bezoekers kluisjes beschikbaar.

Overige vragen

Kan ik nog steeds een arrangement zoals een kinderfeestje bij jullie boeken?

Op dit moment zijn er in beperkte mate activiteiten te boeken in ARTIS. Op dit moment zijn kinderfeestjes en andere arrangementen nog niet mogelijk. Waneer arragementen weer te boeken zijn, wordt dat hier bekend gemaakt en via  deze  pagina.

Tot wanneer blijven jullie maatregelen van kracht?

De veiligheid van onze bezoekers, medewerkers en dieren staat voorop. We volgen het beleid en de maatregelen van de Rijksoverheid, de Veiligheidsregio en het RIVM op de voet en hebben nauw contact met de gemeente Amsterdam. De maatregelen blijven van kracht tot in overleg met bovenstaande partijen anderszins kan worden besloten. Door het naleven van deze maatregelen zorgen we er samen voor dat iedereen een veilig en ontspannen bezoek aan ARTIS en Micropia kan brengen.