page title

Veelgestelde vragen

 

Informatie rondom proefopenstelling ARTIS op 16, 17 en 18 april

 

Klik op onderstaande knop voor meer informatie rondom de proefopening van ARTIS op 16, 17 en 18 april.

proefopenstelling

 

Deze vragen gelden vanaf de sluiting op 15 december, 2020.

Deze vragen zijn tijdens de sluiting vanaf 15 december, 2020 tijdelijk niet geldig.

Deze vragen gelden vanaf de sluiting op 15 december, 2020.

Wanneer gaan ARTIS en Micropia sluiten? ​

ARTIS en Micropia zijn van dinsdag 15 december tot nader order gesloten voor alle bezoekers.

Waarom moet ARTIS sluiten? ​

De sluiting is het gevolg van de nieuwe coronamaatregelen die tijdens de persconferentie van maandagavond 14 december en de persconferentie van 12 januari zijn aangekondigd.

Hoe lang zijn ARTIS en Micropia gesloten? ​

ARTIS en Micropia zijn van dinsdag 15 december tot nader order gesloten.

Ik heb al een toegangskaart gekocht om in de komende vijf weken een bezoek aan ARTIS / Micropia te brengen. Kan ik mijn geld terug krijgen? ​

Drie tot vijf werkdagen voor de heropening van ARTIS ontvangen alle bezoekers die de komende vijf weken een bezoek gepland hebben een e-mail met een code. Met deze code kan een nieuw tijdslot geboekt worden om op een ander moment ARTIS te bezoeken. 

​Loopt mijn lidmaatschap door in de tijd dat ARTIS gesloten is? ​

Om de continuïteit van ARTIS te waarborgen loopt jouw lidmaatschap tijdens de sluiting door. Deze derde sluiting in een jaar tijd komt voor ARTIS heel erg hard aan. In de vorige sluitingen in november en maart, boden we compensatie aan. Dat kunnen we dit keer niet meer doen. Wij hopen van harte op jouw begrip hiervoor. Tot 31 december 2020 kon je aangeven of je hiermee akkoord ging. Na deze datum is niet meer mogelijk om compensatie aan te vragen, maar wordt deze compensatie beschouwd als donatie aan ARTIS. Je wordt zoals altijd, tijdig geïnformeerd over het verlengen van jouw lidmaatschap op het moment dat dit afloopt. Je hebt vervolgens tot 4 weken voor de verlengdatum de tijd om een wijziging door te geven. Voor eventuele vragen kun je altijd contact opnemen met de ledenadministratie via de mail:  leden@artis.nl of kan je ons bellen op 020 5233 670.

Zijn het Artisplein en de pop-up winkel wel toegankelijk? ​

Het Artisplein is een vrij toegankelijk plein en is wel toegankelijk. De pop-up winkel is gesloten. Een selectie aan favoriete ARTIS-producten is online te vinden via de nieuwe ARTIS-webshop .

Deze vragen gelden tijdens de sluiting vanaf 15 december, 2020 tijdelijk niet.

Wat zijn de openingstijden?

ARTIS is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur. 

Wat zijn de toegangsprijzen?

De prijs voor een normale toegangskaart (10 jaar en ouder) is € 25,00. Een toegangskaart voor jeugd (3-9 jaar) is € 20,00. Kinderen tot en met 2 jaar krijgen gratis toegang. Combitickets voor ARTIS – Micropia zijn beschikbaar. De prijs van een normale combiticket (10 jaar en ouder) is € 29,50 en voor jeugd (3-9 jaar) is € 24,50.

Ik ben geen lid, maar heb wel al een toegangskaart voor ARTIS en wil nu naar ARTIS komen. Kan ik ook een starttijd reserveren?

Het is ook mogelijk om starttijden te reserveren als je al een toegangskaart hebt. Dit kan ook op  Mijn ARTIS . Klik op ‘Ik heb al een ARTIS toegangkaart en ben geen lid’.

Over toegangskaarten en de online reservering

Waarom werken jullie met starttijden?

De veiligheid en gezondheid van onze bezoekers, medewerkers en dieren staat voorop. Met starttijden kan het aantal bezoekers op een dag worden gespreid en gecontroleerd, een bezoek aan ARTIS voor iedereen verantwoord en veilig verloopt. 

Voor wie moet ik een starttijd reserveren?

Alle bezoekers van ARTIS hebben een starttijd nodig. Reserveer ook een starttijd voor kinderen van 0-2 jaar en voor bezoekers die je meeneemt met een introducécoupon. Om controle op de bezoekersaantallen te houden, worden starttijden gedoseerd vrijgegeven.

Ik zie geen beschikbare starttijden meer, kan ik dan niet meer naar ARTIS?

Startijden worden tot twee weken in de toekomst vrijgegeven.We evalueren elke dag de drukte in het park en willen iedereen de kans geven een bezoek te brengen aan ARTIS. We geven daarom gefaseerd, indien mogelijk, om de paar dagen starttijden vrij. Mede hierdoor geven we slechts voor een korte periode in de toekomst starttijden vrij. Houd hiervoor de website in de gaten. Zo is er controle op de hoeveelheid bezoekers in ARTIS en willen we iedereen de kans geven een bezoek aan ARTIS te brengen. 

Kan ik ook bij de kassa een starttijd reserveren en gelijk naar binnen?

Nee, je kunt alleen online een starttijd reserveren. De kassa’s zijn op dit moment gesloten om drukte te voorkomen. Hiervoor en hierna is de starttijd niet geldig. Je kunt je starttijd reserveren via mijn.artis.nl.

Ik heb een aanvullende starttijd gereserveerd (via 'ik ben ARTIS-lid' of  'Ik heb al een ARTIS-toegangskaart en ben geen lid'), maar kan toch niet komen. Kan ik mij afmelden?

Je kunt je starttijd tot 24 uur van te voren annuleren. Wanneer je later dan 24 uur van te voren annuleert, kan het zijn dat wij je € 2,50 dervingskosten per ongebruikte starttijd in rekening brengen. Je kunt jouw starttijd annuleren door via deze link  het contactformulier in te vullen. Na het verzenden van het formulier is jouw annulering definitief. We kunnen je starttijd niet verzetten. Wil je op een andere dag of tijd komen, dan dien je zelf een nieuwe starttijd te reserveren. We raden je aan de website in de gaten te houden voor het reserveren van een nieuwe starttijd.

Hoe werkt de verdeling van de starttijden?

Er zijn maar een maximaal aantal starttijden per dag beschikbaar voor ARTIS. Zo is er controle op de hoeveelheid en spreiding van bezoekers in ARTIS. De starttijden worden verdeeld tussen leden, dagbezoekers en bezoekers met een kortingskaart, op basis van de gemiddelde verhoudingen tussen deze groepen. Het kan dus zijn dat er voor dagbezoekers geen starttijden meer beschikbaar zijn, maar dat er nog wel starttijden zijn voor leden.

Wanneer geven jullie nieuwe starttijden vrij?

ARTIS evalueert elke dag de drukte in het park en wil iedereen de kans geven een bezoek te brengen aan het park. Op basis van de dagelijkse evaluatie geven we elke dag gefaseerd nieuwe starttijden vrij voor de komende twee weken. Houd hiervoor de website in de gaten.

Wat is Mijn ARTIS en hoe werkt dat?

Mijn ARTIS is een account voor leden en bezoekers. Met dit account kun je online toegangskaarten kopen, een starttijd reserveren of een lidmaatschap afsluiten. Ga naar mijn.artis.nl .

Zijn mijn introducéecoupons geldig?

Introducéecoupons zijn gewoon geldig en kunnen worden aangeboden aan de poort bij de kaartcontrole. Het is wel belangrijk om ook voor introducées online een starttijd te reserveren, om te voorkomen dat jouw introducée geen toegang heeft. Voor introducées reserveer je, net als voor jezelf als lid, een starttijd onder ‘Ik ben ARTIS-lid’

Ik wil graag mijn lidmaatschapspas/introduceecoupons ophalen bij de kassa of mijn betaling voor het lidmaatschap voldoen aan de kassa, is dit mogelijk?

Je introductiecoupons worden thuisgestuurd en zijn ook te vinden in Mijn ARTIS  onder ‘Mijn Artikelen’. Heb je een nieuwe lidmaatschapspas nodig? Dan kun je hiervoor langs de kassa.

Ik heb een combiticket ARTIS – Micropia geboekt, wanneer mag ik met mijn reservering naar binnen?

Bij een combiticket ARTIS-Micropia boek je een tijdslot voor het ARTIS-Park. Je kunt je na het bezoek aan het ARTIS-Park met je combiticket registreren bij de kassa van Micropia. 

Ik ben student, mag ik nu wel naar ARTIS met studentenkorting?

Het is weer mogelijk om met korting een bezoek aan ARTIS te brengen. Het is enkel mogelijk om doordeweeks en buiten de schoolvakanties gebruik te maken van de studentenkorting. Let op: het is verplicht om van tevoren via Mijn ARTIS  een starttijd reserveren. Log in en klik op ‘Ik heb al een ARTIS-toegangskaart en ben geen lid’ om een aanvullende starttijd te reserveren. Ga voorafgaand aan je bezoek (tijdens jouw gekozen starttijd) langs de kassa om jouw korting te bevestigen, en betaal het resterende bedrag. Daarna mag je ARTIS bezoeken. Vanaf 1 januari 2021 mogen alle studenten van onderwijsinstellingen in Nederland ARTIS bezoeken op vertoon van de collegekaart met foto en tevens het bewijs van inschrijving. De tarieven voor studenten voor ARTIS en Micropia staan hier  vermeld.

Ik heb een kortingskaart voor ARTIS, kan ik deze nu gebruiken?

Het is weer mogelijk om met korting een bezoek aan ARTIS te brengen. Let op: het is verplicht om van tevoren via Mijn ARTIS een starttijd reserveren. Log in en klik op ‘Ik heb al een ARTIS-toegangskaart en ben geen lid’ om een aanvullende starttijd te reserveren. Ga voorafgaand aan je bezoek (tijdens jouw gekozen starttijd) langs de kassa om jouw korting te bevestigen, en betaal het resterende bedrag. Daarna kun je ARTIS bezoeken. De volgende kortingskaarten zijn van toepassing: Stadspas (25% korting), WNF korting, Hollandpas, Amsterdampas, Dordtpas, VVV, NVD pas en leden van andere dierentuinen.

Kan ik met mijn CJP pas naar ARTIS?

Je kunt ARTIS bezoeken met een CJP pas. Ga in jouw Mijn ARTIS account naar de pagina ‘Ik wil een ARTIS toegangskaart kopen’. Daar kun je een kaartje met korting aanschaffen. Neem op de dag van je bezoek je CJP pas mee om bij de entree te laten zien. De korting geldt alleen voor de CJP-kaarthouder, niet voor introducees.

Kan ik met mijn NVD-pas ook naar ARTIS?

Met je NVD-pas kun je op Mijn ARTIS een starttijd reserveren. Log in en klik op ‘Ik heb al een ARTIS-toegangskaart en ben geen lid’ om een aanvullende starttijd te reserveren. Neem je NVD-pas mee en laat deze zien bij de kassa. Daar kan je een toegangskaart ontvangen.

Wij hebben een zorgkaart, kunnen wij een bezoek brengen aan ARTIS?

Het is weer mogelijk om met korting een bezoek aan ARTIS te brengen. Let op: het is verplicht om van tevoren via Mijn ARTIS een starttijd te reserveren. Log in en klik op ‘Ik heb al een ARTIS-toegangskaart en ben geen lid’ om een aanvullende starttijd te reserveren. Ga voorafgaand aan je bezoek (tijdens jouw gekozen starttijd) langs de kassa om jouw korting te bevestigen, en betaal het resterende bedrag. Daarna mag je ARTIS bezoeken. 

Over vervoer naar ARTIS

Waar kan ik mijn fiets parkeren?

Langs de poort/Hoofdentree-zijde van ARTIS zijn er een aantal fietsparkeerplekken. Ook aan het begin van het parkeerterrein zijn er fietsparkeerplekken. Parkeer je fiets niet buiten deze plekken, je loopt dan het risico dat deze wordt verwijderd.

Is het parkeerterrein gewoon open?

Het parkeerterrein is open. Parkeerkaarten kunnen enkel bij de bakfiets bij de uitgang bij de flamingo’s gevalideerd worden voor het dagtarief, niet meer bij de kassa of in de winkel. Ook de betaalautomaat op het voorplein is gesloten. Wanneer het parkeerterrein vol is, kan het zijn dat we je vragen om op een andere plek te parkeren. 

Waar kan ik mijn parkeerkaart betalen?

Betalen van de parkeerkaart kan alleen bij de bakfiets bij de uitgang bij de flamingo’s, niet meer bij de kassa of in de winkel. Ook de betaalautomaat op het voorplein is gesloten. Betalen kan alleen per pin.

Over het bezoek aan ARTIS

Zijn mondkapjes verplicht in ARTIS?

Het dragen van mondkapjes voor bezoekers vanaf 13 jaar in binnenlocaties zoals Micropia, de binnenverblijven, de horeca, het Planetarium en de ARTIS-winkel is verplicht. ARTIS volgt daarmee het beleid en de richtlijnen van de Rijksoverheid, de gemeente Amsterdam, de lokale veiligheidsregio en het RIVM. Dit geldt niet voor het ARTIS-Park in de buitenlucht. Bezoekers met ziekteverschijnselen vragen we nadrukkelijk om thuis te blijven.

Wanneer mag ik met mijn starttijd naar binnen?

Jouw starttijd is een kwartier geldig. Heb je bijvoorbeeld een starttijd van 9.00, dan kun je tussen 9.00 en 9.15 naar binnen. Zorg daarom dat je op tijd aankomt bij ARTIS.

Ik heb een starttijd gereserveerd, maar ik ben te laat of te vroeg bij ARTIS. Wat moet ik doen?

Als je te laat bij ARTIS bent, kun je helaas niet meer naar binnen. Je zult dan een nieuwe starttijd moeten reserveren. Ben je te vroeg, dan vragen we je niet voor de poort van ARTIS te wachten om drukte te voorkomen.

Hoe lang kan ik in ARTIS blijven?

Je mag vanaf de gereserveerde starttijd tot sluitingstijd in ARTIS blijven.

Kan ik met contant geld betalen in het park?

Op dit moment is het niet mogelijk om met contant geld te betalen in het park. Alle betalingen zijn contactloos.

Ik wil een lidmaatschap afsluiten/ cadeau geven. Hoe doe ik dat?

Lidmaatschappen en cadeaulidmaatschappen kunnen online worden afgesloten via mijn.artis.nl. Daar kun je ook een foto uploaden. De lidmaatschapspassen worden toegestuurd. Je kunt dan al wel een starttijd reserveren voor een bezoek aan ARTIS. 

Ik heb een lidmaatschap met Micropia erbij. Kan ik ook naar Micropia?

Ja, Micropia is ook geopend. Ook voor het microbenmuseum heb je een starttijd nodig. Deze kun je boeken op mijn.artis.nl. Bekijk alle vragen over Micropia bij de veelgestelde vragen.

Zijn de kinderkarretjes beschikbaar?

De kinderkarretjes zijn uit hygiënische overwegingen tijdelijk weggehaald uit ARTIS. Je mag wel je eigen kinderwagen of buggy meenemen.

Kan ik een rolstoel gebruiken?

ARTIS heeft een aantal rolstoelen. Je kunt deze ophalen bij de ingang en weer inleveren bij de uitgang. Na ieder gebruik worden de rolstoelen grondig schoongemaakt en ontsmet. Je kunt geen rolstoel reserveren.

Ik wil in de ARTIS-winkel iets kopen. Kan ik dat aan het einde van mijn bezoek doen?

Aan het begin van jouw bezoek kun je een bezoek brengen aan de ARTIS-winkel. Op het Artisplein bij de uitgang is een pop-up winkel waar ARTIS-knuffels verkocht worden. Het kan zijn dat de pop-up winkel gesloten is op rustige dagen. 

Is een bezoek aan de winkel zonder toegangskaartje ook mogelijk?

Nee, de winkel kan momenteel alleen worden bezocht als onderdeel van het bezoek aan het ARTIS-Park. De pop-up winkel op het Artisplein kan wel worden bezocht zonder toegangskaart. Deze winkel is te vinden bij de ARTIS-uitgang, naast de flamingo's.

Is de horeca open?

De afhaalloketten van de Serre, de Bakkerij (bij de leeuwen) en het Frietkot zijn weer geopend. Restaurant De Twee Cheetahs en de het Planetariumcafé blijven voorlopig nog gesloten. Openingstijden van de afhaalloketten zijn afhankelijk van de drukte in het park, maar er zijn op ieder moment van de dag afhaalloketten geopend. Ook worden af en toe horecabakfietsen ingezet.

Gaan de activiteiten zoals De Dierverzorger Vertelt door?

Nee. Bij deze activiteiten kan er geen anderhalve meter afstand worden gehouden tussen huishoudens.

Zijn de toiletten toegankelijk?

Zowel de reguliere als de invalidetoiletten zijn toegankelijk voor bezoekers op alle locaties. Wel zijn er minder toiletten beschikbaar, en kan er maar een beperkt aantal mensen tegelijk in het gebouw. Ook worden de toiletten extra schoongemaakt.

Wat doet ARTIS aan extra hygiënemaatregelen?

ARTIS volgt alle veiligheidsvoorschriften van het RIVM. Er worden extra dagelijkse rondes gedaan, er zijn extra handwaspunten geïnstalleerd en er is desinfectiemiddel beschikbaar.

Hoe zorgt ARTIS ervoor dat het niet te druk wordt op bepaalde plekken?

ARTIS hanteert een maximaal aantal mensen in het park. Het is verplicht een starttijd te reserveren voor je bezoek aan ARTIS, hiermee kan het aantal bezoekers over de dag gespreid worden. Medewerkers en vrijwilligers houden de drukte in de gaten te houden en zorgen ervoor dat er geen knelpunten ontstaan. Ook is de routing in het park aangepast om dit te voorkomen. Op de plekken waar het normaal ook al drukker is, is dit met markeringen aangegeven en zijn stickers aangebracht om 1,5 meter afstand te behouden.

Wat kan ik zelf doen om het bezoek voor iedereen veilig te houden?

Houd je aan de regels. Houd anderhalve meter afstand, kom niet naar ARTIS als je ziekteverschijnselen hebt zoals verkoudheid of hoesten. Was je handen regelmatig.

Mag ik het park tijdens mijn bezoek verlaten en later op de dag terugkomen?

Je komt ARTIS alleen binnen met een geldige starttijd, later op de dag terugkomen is daarom niet mogelijk. Door het beperkte aantal starttijden per dag wordt het sterk afgeraden meerdere starttijden per dag te boeken. Op deze manier blijven er genoeg starttijden over voor iedereen.

Welke evenementen worden er in ARTIS georganiseerd?

Een aantal evenementen en lezingen vinden dit jaar geen doorgang. Bekijk de dagagenda  om te zien welke evenementen in ARTIS plaatsvinden.

Is er voor deze beperkte opening een vaste route uitgestippeld?

De veiligheid van onze bezoekers, medewerkers en dieren staat voorop. Om 1,5 meter afstand te kunnen houden, is in een deel van het park waar de paden smal zijn, eenrichtingsverkeer gecreëerd. Verder wordt een looproute via bebording aanbevolen, om zoveel mogelijk kruisverkeer te voorkomen. Het park verlaten kan via de draaihekken bij de flamingo's en achter het Aquarium. Ook zullen publieksmedewerkers indien nodig advies geven qua routing.

Mogen we stepjes en loopfietsjes meenemen?

Stepjes en loopfietsjes zijn op dit moment niet toegestaan in het park, ook zijn de kinderkarretjes van ARTIS niet te gebruiken. 

Kan ik nog ergens mijn bagage achterlaten?

Bagage kan op dit moment in verband met de gesloten binnenlocaties niet worden afgegeven. Er zijn ook geen kluisjes beschikbaar.

Hoe groot is de kans dat ik een dier besmet, of een dier mij, met het coronavirus?

Om contact met dieren die gevoelig zijn voor het virus te voorkomen zijn enkele locaties nog gesloten, waaronder het Apenhuis. Op andere plekken is er voldoende afstand en geen direct contact tussen bezoekers en dieren. Hieronder is te vinden welke verblijven nog gesloten zijn.

Welke binnenlocaties zijn geopend in ARTIS?

Zijn alle binnenlocaties in het park gewoon open?

Het overgrote deel van de locaties in het park zijn weer geopend. Het Planetariumcafé, de olifantenstal, het Apenhuis en de Kinderboerderij zijn vooralsnog gesloten. 

Hoe garanderen jullie de 1,5 meter afstand in de Planetariumkoepel?

Er worden een beperkt aantal stoelen in de koepel gebruikt om de afstand van 1,5 meter te kunnen bewerkstelligen. De stoelen die niet worden gebruikt, hebben een zwarte hoes met een sticker erop. De in- en uitgang van het Planetarium zijn verplaatst naar de schuifpui aan de kant van het Kamelenveld, om te voorkomen dat bezoekers van de toiletten en bezoekers van de voorstellingen van het Planetarium elkaar kruisen bij het in- en uitgaan van het gebouw. Bezoekers vanaf 13 jaar en ouder van binnenlocaties en daarmee ook van het Planetarium  zijn verplicht om binnen een mondkapje te dragen. 

Hoeveel personen mogen er maximaal in het Planetarium aanwezig zijn tijdens een voorstelling?

Er mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn per voorstelling.

Moet ik vooraf een reservering maken voor een voorstelling in het Planetarium?

Dat hoeft niet, reserveren specifiek voor het Planetarium is niet nodig. Wel is het altijd nodig om een starttijd voor ARTIS te reserveren. Het Planetarium bevindt zich aan het begin van het ARTIS-Park. 

Kan ik met mijn hele familie naast elkaar zitten in het Planetarium?

Stoelen zijn steeds per twee naast elkaar beschikbaar, je kunt dus met tweetallen naast elkaar zitten. Hele jonge kinderen kunnen op schoot bij de ouders.

Hoe garanderen jullie de 1,5 meter afstand in het Aquarium?

De route door het Aquarium is eenrichtingsverkeer. In de grote zaal kan men zelf rondlopen terwijl ze de 1,5 meter afstand in acht houden. Verder gaat de route volgens vaste richting.‬

Zijn alle plekken in het Aquarium toegankelijk?

Het gehele Aquarium-gebouw is open voor bezoekers, behalve het Heijmans Diorama.

Overige vragen

Kan ik nog steeds een arrangement zoals een kinderfeestje bij jullie boeken?

Op dit moment zijn er in beperkte mate activiteiten te boeken in ARTIS. Op dit moment zijn kinderfeestjes nog niet mogelijk, wel zijn er verschillende andere arrangementen mogelijk. Bekijk deze  pagina om hier meer over te weten te komen.

Tot wanneer blijven jullie maatregelen van kracht?

De veiligheid van onze bezoekers, medewerkers en dieren staat voorop. We volgen het beleid en de maatregelen van de Rijksoverheid, de Veiligheidsregio en het RIVM op de voet en hebben nauw contact met de gemeente Amsterdam. De maatregelen blijven van kracht tot in overleg met bovenstaande partijen anderszins kan worden besloten. Door het naleven van deze maatregelen zorgen we er samen voor dat iedereen een veilig en ontspannen bezoek aan ARTIS en Micropia kan brengen.