Duivenhuis historie en vernieuwing

Het Duivenhuis in ARTIS heeft door de jaren heen verschillende functies gehad, van postduivenhuis tot broedmachinehuis. Het rijksmonument wordt nu opnieuw tot leven gebracht en omgetoverd tot een horecapunt met terras.

Dit gebouw, ouder dan ARTIS zelf, is een grondige restauratie ondergaan om zijn rijke verleden opnieuw tot leven te brengen.

Van toen tot nu

gebouwd in
ca. 1730
ontworpen door
onbekend
vroeger
sier- en postduivenhuis, broedmachinehuis, verblijf voor zeekoe, loopvogels
nu
horecagelegenheid en vergaderruimte

'Agtkante houte coupeltje'

Dit huis werd rond 1730 samen met een ‘agtkante houte coupeltje’ gebouwd op het terrein van meneer Costerus. Het groene wandelgebied ‘Plantagie’ had meer van dit soort tuinkoepels, paviljoens en buitenhuizen. Het stuk grond, de tuin ‘Laanzigt’, werd in 1852 gekocht. Volgens een ARTIS-plattegrond uit 1854 werd het gebouw toen gebruikt als bergloods. Tussen 1872 en 1875 werd het verbouwd tot Duivenhuis, waar men sier- en postduiven kon zien.

Verschillende functies

Het Duivenhuis heeft veel verschillende functies gehad. Postduiven vlogen er in en uit, en kuikens kwamen hier uit hun ei. In een aanbouw werden ook andere dieren gehouden. Van 1928 tot 1943 was het het huis van de eerste zeekoe van ARTIS, en later werden er loopvogels zoals de emoe en helmkasuaris gehouden. Van 1914 tot 1972 was het Duivenhuis een Broedmachinehuis, waar bezoekers vogels uit hun ei konden zien komen.

Restauratie en vernieuwing

Het Duivenhuis is gerestaureerd en omgebouwd tot een horecapunt, met een terras en uitzicht op de speelplaats bij de Moeflonstal. Het gebouw is omgevormd tot een poffertjeskraam en vergaderruimte op een sfeervolle plek in het park. Zo is dit historische gebouw een bijzondere plek om even te ontspannen.