Chroococcus sp. De blauwgroene bacterie die de wereld van zuurstof voorziet
Neem een diepe ademteug – zonder cyanobacteriën zoals Chroococcus sp. was dat misschien niet mogelijk geweest. Deze blauwgroene bacterie doet aan fotosynthese en produceert daarbij zuurstof. Daarmee levert hij een onmisbare bijdrage aan het leven op aarde.
Cyanobacterie
Chroococcus sp. zijn cyanobacteriën, ook wel bekend als blauwalgen. Deze organismen zijn dus bacteriën die aan fotosynthese doen. Met behulp van het pigment chlorofyll (bladgroen) zetten ze CO2 en water met behulp van zonlicht om in suikers en zuurstof. Ze zijn daarmee belangrijke zuurstof producenten en dragen bij aan de zuurstofproductie in het water. In het water levende organismen zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de zuurstof op aarde.
Slijmerig
Chroococcus sp. omringen zichzelf in een slijmerige laag, dit slijm gebruiken ze onder andere om aan andere Chroococcus te blijven plakken. Hierdoor drijven de organismen ook wel als een soort ‘slijmerig wolkje’ door het water. Soms zijn deze wolkjes zo groot dat ze zelfs met het blote oog zichtbaar zijn.
Zwemwater
Iedereen kent ze wel, de borden bij het zwemwater waarop wordt gewaarschuwd om niet te zwemmen in verband met blauwalg groei. De reden hiervoor is dat sommige cyanobacteriën giftige stoffen aanmaken. Wanneer er veel van deze cyanobacteriën zijn, komen er ook veel van die gifstoffen in het water. In grote getalen zijn ze dus geen geschikte zwempartners.
Waarom is Chroococcus sp. belangrijk?
Zonder bacteriën zoals Chroococcus sp. zou er veel minder zuurstof in het water en in de atmosfeer zijn. Deze microbe is een van de vele natuurlijke producenten die het leven op aarde draaiende houdt – voor vissen, voor planten, voor jou.
Meer leren over microben?
Chroococcus sp. is slechts één van de vele microben die in ARTIS-Micropia te zien zijn. Elk van deze microscopische organismen speelt een eigen, unieke rol in de wereld. Kom langs en ontdek ze allemaal!