Ruggengraat Gaan of staan?
Het Groote Museum is verdeeld in zones. Ontdek hier wat er te zien en ervaren is in de zone over de ruggengraat.
Alles wat leeft moet zich voeden, zorgen voor nageslacht en zich beschermen tegen gevaar. Planten beschermen tegen gevaar. Planten doen dat in stilstand, dieren moeten ervoor in beweging komen. Zoogdieren, vissen, vogels, reptielen en amfibieën zijn daartoe uitgerust met een wervelkolom.
En hoewel het gebruik ervan heel divers is – een vleermuis zwemt niet en een krokodil slingert niet van boom tot boom – zijn er ook veel raakvlakken. De krokodil, bijvoorbeeld, beweegt zijn wervel-kolom precies zoals jij toen je als baby over de grond kroop.
Te zien in deze zone
Plantentijd
Langzaam, heel langzaam, te traag voor het menselijk oog, wordt er binnenin gewroet, geklommen en geslingerd.
Veranderen we nog?
Zal onze nekwervel evolueren doordat we zo veel voorovergebogen naar ons scherm aan het turen zijn?
Dezelfde S
Terwijl je je aankleedt, een eitje bakt of de trap op loopt, besef je niet dat jouw bewegingen die van andere dieren weerspiegelen, van hagedissen tot vlooien aan toe. Sterker nog, alle dieren bewegen volgens een beperkt aantal principes. Zo heb jij ook overeenkomsten met dit skelet van een vrouwelijke Bennet Wallaby die in ARTIS leefde. Bestudeer de gelijksoortige wervelkolommen in de vitrine in het museum. Komt dat niet bekend voor?
Move it
Een boom, kameel, hagedis of toch een jaguar? Wat hebben deze vier met jou gemeen? Ze hebben allemaal hun eigen bewegingspatronen, net als mensen. Stap op het plateau voor de interactieve installatie, beweeg en ontwaak jouw innerlijke dier of ervaar hoe stil je moet staan om in een boom te veranderen.