Huid Ingepakt!
Het Groote Museum is verdeeld in zones. Ontdek hier wat er te zien en ervaren is in de zone over de huid.
Van een olifant met zijn dikke huid tot een cel met zijn vliesdunne membraan: de natuur verpakt alles. Niets kan leven zonder een schil die binnen houdt wat binnen hoort en een barrière vormt tegen indringers.
Vel of vacht, dop of bast: een natuurlijke verpakking ademt, laat vocht door en is afbreekbaar. Jouw huid omvat je als individu en onderscheidt je van alles wat je niet bent.
Het is je bescherming en tegelijkertijd je verbinding met de wereld om je heen – je naakte waarheid.
Te zien in deze zone
Stekelig of knuffelig
Hoe is het om een zachte of juist een stekelige vacht te hebben? Probeer de jassen in het museum en ervaar het zelf.
Humanæ
De huid komt in vele tinten. Kunstenares Angelica Dass gebruikt de kleuren van de Pantone® waaier in haar werk Humanæ. Waar zit jij in de waaier?
Nieuw jasje
Een slang zijn huid groeit niet mee. Dit betekent dat terwijl de slang zelf groeit, hij als ware uit zijn jasje groeit. De slang maakt een nieuwe huid aan, met grotere schubben zodat de huid beter past. Wanneer de nieuwe huid klaar is, maakt de slang een vloeistof aan om zo de oude huid in één keer los te laten. Wij mensen vervellen ook, alleen gebeurt dit niet in een keer of heel opvallend. Tenzij je verbrand bent.
Sappige harnas
Een rijpe, sappige vrucht is niets anders dan een appetijtelijke verpakking. Van zaad, wel te verstaan, dat door gulzige dieren wordt verspreid via hun poep. Andere vruchten, zoals noten, hebben juist een harde schil om alleen door bepaalde dieren gegeten te worden. Hoe dan ook: alle natuurlijke verpakkingen dienen het voortbestaan van de soort. Ze conserveren, ademen, beschermen tegen ziekten, laten vocht door en zijn tegelijk waterafstotend. En ze zijn volkomen recyclebaar.