Handen Handgemaakt!
Het Groote Museum is verdeeld in zones. Ontdek hier wat er te zien en ervaren is in de zone over de handen.
De meeste organismen hebben geen handen nodig. Die van jou en enkele andere dieren zijn zo geëvolueerd dat ze dingen kunnen vastpakken. Toen jouw voorouders rechtop gingen lopen, werden ze pas echt handig. Om te maken en te breken. Te scheppen en te slopen. Wat ooit begon met simpel gereedschap, hakken, snijden en vuur maken, is uitgegroeid tot genetische manipulatie en baby’s op bestelling. Maakbaarheid. Waar houdt het op?
Te zien in deze zone
Gereedschap
In het museum is een groot assortiment aan gereedschap te zien. Maar je kunt je afvragen of we zulk complex gereedschap, als een kettingzaag, nou echt nodig hebben.
Baby op bestelling
Wanneer gaan we te ver met de wereld naar onze hand zetten? Moeten we willen dat we onze eigen baby kunnen ontwerpen?
Het is maar waar je ze voor nodig hebt
Mensenhanden, vleermuisvleugels en de vinnen van een dolfijn zoals deze hebben dezelfde blauwdruk. Maar wat onze handen bijzonder maakt is dat de duim de andere vingers kan aanraken. Daardoor kunnen we dingen vastpakken en gereedschap gebruiken. Inmiddels halen we de evolutie in met robothanden. En straks? Mensenhanden gemaakt uit levende cellen, die zijn voorzien van twee duimen. Of twee middelvingers. Net wat handig is.
Toaster project
Bouw uit het niets een broodrooster. Begin met het delven van grondstoffen, zoals ijzererts en aardolie. Maak alles, maar dan ook alles, zelf- van het kleinste schroefje tot de plastic ombouw. Niet te doen? Ontwerper Thomas Thwaites deed een poging en kwam nog aardig ver. Bekijk de video in het museum en ontdek de bizarre reis die Twaites heeft afgelegd om alle materialen te verzamelen. Weet jij eigenlijk welke onderdelen er allemaal in jouw producten zitten?