Het huidige Vogelhuis (B.J. Ouëndag 1910, verbouwd 1959) rust nog steeds op de fundamenten van het eerste uit 1852 van architect S.A. van Lunteren, en behield grotendeels dezelfde opzet. Het vroegste Vogelhuis bevatte ook een planten- en reptielenserre, en een winterstalling voor antilopes.

Engelse Landschapsstijl

S.A. van Lunteren (& Zn.) was vooral bekend om zijn tuinaanleg, een taak die hij ook in het vroege ARTIS kreeg toegewezen. Vooral aan de Voortuin, die liep tot aan de Vijvers - de toenmalige Nieuwe Prinsengracht - heeft hij tot ca. 1850 zijn krachten gewijd. Kronkelende paadjes, kleine vijvers, watertjes en her en der wat ophoging van de grond zorgden voor de zogenaamde Engelse Landschapsstijl, die een beperkt terrein toch een gul ruimtelijk aanzien bezorgde. Ook veelvormige sierperken, in fraaie motieven aangeplant, waren een specialiteit van de familie Van Lunteren. 

Volièresfeer

Het door B.J. Ouëndag herbouwde Vogelhuis verving de elegante, gotische lijnen van het eerste ontwerp door een complex van robuuste ronde buitenvolières van verschillend formaat, waarin de vogels aanzienlijk meer vrijheid genoten. Bij latere verbouwingen verdwenen die rondingen, maar bij de grondige restauratie in 2011 is die oude volièresfeer volop teruggekeerd.