ARTIS-Bibliotheek historisch erfgoed

Een iconisch gebouw uit de 19e eeuw, dat een unieke collectie boeken en natuurhistorische schatten herbergt. Een plek waar erfgoed en wetenschap samenkomen.

De unieke natuurhistorische collecties zijn al jaren een bron van inspiratie voor onderzoekers en liefhebbers.

Faunagebouw en Japans museum

De ARTIS-Bibliotheek werd gebouwd tussen 1866 en 1872 en bestaat uit drie delen. Het oostelijke deel, waar de bibliotheek nog steeds is gevestigd, was als eerste af. Daarna volgden de westvleugel, oorspronkelijk het Faunagebouw met tentoonstellingen van preparaten en schelpen, en het middendeel, dat een Japans Museum huisvestte met voorwerpen variërend van kunst tot kleding.

Een unieke collectie

Grondlegger van de indrukwekkende boekencollectie was ARTIS-oprichter en directeur G.F. Westerman. De imposante en unieke collectie bevat vele originele drukken van invloedrijke boeken en prenten. Het interieur, met speciaal ontworpen meubels en kunstwerken, maakt de ruimte extra bijzonder. Onderzoekers kunnen de collectie, beheerd door de UvA, op afspraak raadplegen.

Van toen tot nu

gebouwd in
1866-1872
ontworpen door
G.B. en A. Salm
vroeger
bibliotheek, museum, stallen voor zebra’s en andere paardachtigen, nachtdierenhuis Wereld der Duisternis
nu
ARTIS-bibliotheek en kantoorruimtes

De allerlaatste quagga

Tot 1920 werd de benedenverdieping van de bibliotheek gebruikt als stal voor zebra's en paarden. Op 12 augustus 1883 stierf hier een quagga, een ondersoort van de steppezebra. De merrie, herkenbaar aan haar nootbruine lijf met strepen op nek en romp, bleek de laatste van haar soort. Ze werd opgezet en dit unieke preparaat onderdeel van de collectie van Naturalis. In de voormalige stalruimte is nu het kantoor van EAZA gevestigd.

Twee iconische gevels

Beide voorgevels van de ARTIS-bibliotheek dragen de namen van 36 wetenschappers die belangrijk waren voor de natuurwetenschappen, van Aristoteles tot Alexander von Humboldt. De straatkant toont namen van geleerden uit de oudheid en de 17e en 18e eeuw, terwijl aan de ARTIS-zijde wetenschappers uit de 19e eeuw staan. De bibliotheek heeft boeken van elke wetenschapper in haar collectie, wat ARTIS destijds neerzette als een modern, wetenschappelijk instituut.