None

ARTIS, Christiaan de Bruijne

ARTIS-Aquarium uit de steigers

– mei 24, 2024

Het ARTIS-Aquarium uit 1882 ondergaat een ware metamorfose dankzij een grondige restauratie. Het rijksmonument is uit de steigers en de buitenzijde is nu bijna compleet gerestaureerd.

De gevels waren bijna zwart geblakerd door het tram- en autoverkeer dat in 142 jaar gepasseerd is. De natuurstenengevel is teruggebracht naar het ontwerp van de oorspronkelijke architect G.B. Salm met de originele kleurstelling uit 1882. Op het timpaan zal een nieuw kunstwerk terugkeren. 

lees meer over de restauratie

Een regenjas uit

Een groot deel van de gevels was opgesloten in een dikke laag witte verf. Vergelijkbaar met een  goedkope regenjas waarin de gevel niet kon ademen.  Het zout en het vocht die in het gesteente zijn gekropen, konden daardoor nergens heen. Om de verf weg te halen, is de gevel eerst met stoom gereinigd en daarna met sandwash behandeld. De natuurstenengevel aan de straatzijde is met lasertechnologie gereinigd en beschadigde stukken zijn vervangen. Lees hier  meer over de restauratie. 

Verwarmd met warmte uit de Amsterdamse grachten

ARTIS maakt het rijksmonument toekomstbestendig en verduurzaamt het gebouw optimaal. In alle ramen is geïsoleerd monumentenglas geplaatst en het houtwerk is hersteld, geschuurd en wordt nu gelakt. Het zinken dak is volledig vernieuwd, geïsoleerd en verduurzaamd met 118 zonnepanelen. Het ARTIS-Aquarium wordt aardgasvrij dankzij de aansluiting op een nieuwe warmtekoudeopslag, waarmee het rijksmonument straks verwarmd wordt met water uit de omringende grachten.