page title

Natuurbehoudproject natuurherstel in Argentinië

De organisatie Fundacion Rewilding Argentina zet zich in voor het herstel van het ecosysteem door de verschillende dieren uit te zetten in Iberá, Argentinië. ARTIS steunt dit project sinds 2013.

natuurbehoud_project_jaguar_fokcentrum_Argentinie_1920x1080.jpg

Het jaguar fokcentrum in Argentinië is onderdeel van het herintroductieproject.

Een compleet ecosysteem herstellen

Iberá  is een natuurreservaat zo groot als het Waddenzeegebied en bestaat uit meren, moerassen, grasland en bos. Vroeger was het gebied het territorium van veel diersoorten die ook in ARTIS leven, zoals de grote miereneter, groenvleugelara, de Zuid-Amerikaanse tapir en de jaguar. Voordat Fundacion Rewilding Argentina met hun herstelwerkzaamheden begon, waren al deze diersoorten hier uitgestorven. Dit kwam voornamelijk door de jacht. De veren, huid of tanden van deze soorten leverden op de zwarte markt veel geld op. Het project in dit gebied zet zich in voor het herstel van het hele ecosysteem: van de vogels die de zaden van planten verspreiden tot de grootste katachtige van Amerika, de jaguar.

Terugkeer van de jaguar

In de afgelopen twee decennia heeft het project land aangekocht. Uniek is dat ze in het gebied langzaamaan meerdere diersoorten introduceerde in het gebied. De populaties grote miereneter, pampaherten en halsbandperkari’s bestaan inmiddels uit genoeg dieren om ook zonder invloed van de mens te blijven bestaan. Maar ook groenvleugelara’s, maskerhokko’s en reuzenotters zijn steeds meer te zien in de lucht, op het land en in het water. Nadat de grazers en andere prooidieren in het gebied geïntroduceerd waren, was het tijd voor de toppredator om terug te keren. Voor de balans is het belangrijk dat ook de jaguars onderdeel weer worden van de keten. 

Voor het herintroduceren van de katachtige moest er ook draagkracht zijn bij de lokale bevolking. Het grootste deel van de bevolking deed dat gelukkig: uit onderzoek bleek dat 95% van de bevolking de terugkeer van de jaguar ondersteunt. Zij identificeren zich met het dier en vereren de jaguar. Sinds begin 2016 verblijven er in het fokcentrum van het project in Argentinië vijf jaguars om voor nakomelingen te zorgen. Begin juni 2018 zijn er twee welpen geboren. Het zijn niet alleen de eerste welpen die geboren zijn binnen het project, maar ook de eerste jaguars die in meer dan een halve eeuw in Iberá geboren zijn.

Steun van ARTIS

Met de steun van ARTIS zijn GPS-halsbanden gekocht waarmee de jaguars gevolgd kunnen worden. Door de halsbanden kunnen de medewerkers van het project de dieren in de gaten houden, en weten de bewoners wanneer er een jaguar dicht in de buurt is. Zij kunnen dan hun vee naar een veiligere plek verplaatsen, zodat de jaguar een minder grote bedreiging vormt. Verder wordt de steun van ARTIS bijvoorbeeld gebruikt voor de voeding van jonge grote miereneters die in het gebied opgevangen worden en later, als ze volgroeit zijn, voor een GPS-harnas waarmee de miereneters gevolgd worden.

jaguar_natuurbehoud_project_Tobuna_vrouwtje_1920x1080.jpg

Door de GPS-halsbanden kunnen de jaguars worden gevolgd.