page title

Erfgoed en kunst

ARTIS bestaat 185 jaar en is één van de vijf oudste dierentuinen in de wereld. Daarmee is het een unieke, historische plek. Een plek die gecultiveerd en behouden moet worden, met oog voor duurzaamheid. Ze heeft een rijke historie in architectuur en als burgervereniging en vervult al bijna twee eeuwen een belangrijke rol voor de stad Amsterdam. ARTIS wil het publiek met haar park bewust maken van dit culturele en materiële erfgoed.

  • ARTIS werkt aan het in ere herstellen van de parkstructuur van het 19de-eeuwse stadspark. In het ARTIS-Park staan 26 rijksmonumenten en een gemeentelijk monument, die zijn of worden gerestaureerd. In 2022 zijn maar liefst drie grote rijksmonumenten gerestaureerd en gerenoveerd opgeleverd, waaronder het ARTIS-Groote Museum, de ARTIS-Bibliotheek en de Volharding.
  • Het ARTIS-Aquarium volledig gerestaureerd en gerenoveerd heropendDe restauratie en renovatie van het Aquarium is de grootste restauratieopdracht ooit voor ARTIS.
  • In 2030 is historische erfgoedcollectie toegankelijker voor het publiek - ARTIS heeft een rijke erfgoedcollectie, bestaande uit (kunst-) historische en  natuurhistorische objecten en een uitgebreid archief. In 2030 is de collectie toegankelijk middels een open depot middenin het park. 
  • ARTIS is een broedplaats voor kunstenaars – In ARTIS zijn kunst en natuur al 185 jaar met elkaar vervlochten. ARTIS blijft haar rol als inspiratieplek vervullen door samen te werken met kunstacademies, workshops via ARTIS Ateliers en het faciliteren van de ARTISt in residence.

lees meer over de geschiedenis