page title

De restauratieplannen voor het Aquarium: klaar voor de toekomst

ARTIS wil het Aquarium restaureren om het voor toekomstige generaties te behouden. Het ontwerp omvat een volledige restauratie en verduurzaming van het gebouw waarin knelpunten op het gebied van de zoutproblematiek en toegankelijkheid worden opgelost. In het vernieuwde Aquarium kan straks een belangrijk verhaal over het belang van gezonde oceanen verteld worden.

In 2018 is door OTH-architecten en Verlaan & Bouwstra architecten, in samenwerking met een aantal specialistische adviseurs, een definitief ontwerp gemaakt voor de restauratie van het ARTIS-Aquarium.

Visie

De restauratie van het Aquarium brengt de oorspronkelijke allure van het gebouw terug. Tegelijkertijd is de verbouwing een ontwerpopgave waarin eigentijdse keuzes worden gemaakt op het gebied van duurzaamheid  en toegankelijkheid . De ingrepen versterken en verrijken de architectonische kwaliteit van het monument en maken het Aquarium klaar voor de toekomst. De restauratie respecteert de geschiedenis van het gebouw en de eerdere ingrepen van Ouëndag (1923) en Hendriks (1996). Architect Julian Wolse: 

“De nieuwe wereld en de oude wereld ontmoeten elkaar straks in dit gebouw. Soms in een hele harde confrontatie, en soms vloeien ze in elkaar over. Dat gaan we zichtbaar maken. Bezoekers kunnen onder begeleiding ook de machinekamer en de Lloyd-waterfiltersystemen van het gebouw zien.”

De zoutkringloop beheersbaar maken

Een deel van de zoutwaterbakken in het historische Lloyd-waterfiltersysteem zijn door de jarenlange inwerking van het zout technisch verloren. Om het zoutwaterprobleem beheersbaar te maken worden de bakken herbouwd en waterdicht gemaakt door ze in te pakken in een duurzaam materiaal. Het Lloyd-systeem blijft als machine aanwezig en zal beter ontsloten worden voor het publiek. De door het zout aangetaste draagconstructie en het metselwerk worden hersteld.

Duurzaamheid

De restauratie van het Aquarium wordt aangegrepen om het gebouw ingrijpend te verduurzamen. ARTIS heeft in haar meerjarenvisie geformuleerd dat het park in 2030 volledig klimaatneutraal en fossielvrij moet opereren. De restauratie van het Aquarium moet zowel het gebouw zelf verduurzamen, maar ook het publiek inspireren. Ingrepen in het gebouw omvatten onder meer het integraal isoleren van het dak en de gevels en het aanleggen van zonnepanelen. Daarnaast wordt het hele systeem van werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties wordt gemoderniseerd en verduurzaamd.

Toegankelijkheid

ARTIS vindt het belangrijk dat het vernieuwde Aquarium voor iedereen toegankelijk is. We vergroten de toegankelijkheid van het Aquarium met verschillende slimme aanpassingen in routing en presentatie. De huidige twee liften worden vervangen door nieuwe liften van waaruit alle verspringende niveaus in de verschillende bouwdelen bereikt worden. De plaatsing van hellingbanen zorgt ervoor dat het volledige Aquarium straks toegankelijk is voor mindervaliden, mensen die slecht ter been zijn, en voor mensen met kinderwagens.

Klaar voor de toekomst

De afwerkingen van het interieur worden zowel monumentaal hersteld als modern ingepast, met alle oog voor akoestiek en verlichting. Door nieuwe plaatsing van liften en toiletten worden alle publieksruimten volwaardig toegankelijk voor mindervaliden. Ook gaan alle buitendeuren open. Met een verdubbeling van publiekstoegankelijk gebied is er in het vernieuwde Aquarium straks nog meer te vertellen. Van de verzorging van de dieren tot de industriële schoonheid van het Lloyd-waterfiltersysteem. Met trots wil ARTIS alles laten zien aan het publiek. Het Aquarium maakt zich klaar voor de toekomst.

Planning

De bouw- en herstel werkzaamheden zullen naar verwachting in 2024 worden afgerond. De oplevering van het gebouw staat voor eind 2024 gepland, en de (her)opening voor najaar 2025.