page title

Watertafel en Flamingoterras

Het Artisplein is een vrij toegankelijk plein naast de ingang naar het dierenpark. Aan de parkzijde wordt het plein afgesloten door een fontein, de Watertafel. Een bakstenen tapijt brengt de verschillende onderdelen bij elkaar. Er zijn grote nieuwe bomen geplant en kuipplanten geplaatst.

_MWF5664.jpg

Watertafel

Aan de parkzijde wordt het plein afgesloten door een fontein, de ‘Watertafel’. Die loopt parallel aan een monumentale volière die een polderlandschap met Hollandse weidevogels herbergt, als een uitsnede uit het originele landschap waaruit Amsterdam ooit ontstond. In de Hollandse Polder bevindt zich de grootste collectie lepelaars (Ptatalea leucorodia) ter wereld.

Flamingoterras

Ook kan de bezoeker op de stoelen (type Luxembourg) aan de vijverrand zitten, met uitzicht op de flamingo’s. Hier is de gebogen waterlijn van de 19de-eeuwse vijver hersteld in vorm en beplanting en voorzien van een eigentijds stenen bordes, dat als uitkijkpunt naar het park dient.

Bakstenen 'tapijt'

Een bakstenen ‘tapijt’, ontworpen door landschapsarchitect Michael van Gessel, brengt de verschillende onderdelen bij elkaar. Van Gessels originele ontwerp onderstreept de intieme sfeer van de buitenruimte. Openbaar plein en park vloeien hier ineen, omgeven door de monumentale gebouwen.