page title

A.A.P. voor ARTIS

Landschapsarchitect Michael van Gessel en Natura ARTIS Magistra zijn op 20 mei 2015 met het Artisplein tot winnaars verkozen door de publieksjury van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2015.

"Filter tussen stad en park"

De publieksjury over het Artisplein: “deze oase van rust, midden in het centrum, dat is teruggegeven aan de Amsterdammers, kent een goede balans tussen architectuur, natuur en recreatie. De historische elementen zijn er in acht genomen en de verfijnde inrichting van het plein maakt het tot een prachtig filter tussen stad en park."

Haig Balian, directeur van ARTIS: “ARTIS wil graag natuureducatie toegankelijk maken voor iedereen. Het liefst zou ik heel ARTIS gratis maken. Dat is financieel niet haalbaar, maar vanuit die gedachte is het Artisplein ontstaan. Het Artisplein is al innig omarmd door Amsterdammers en toeristen en heeft een belangrijke sociale functie in de stad. Het is geweldig dat het plein juist een publieksprijs heeft gekregen.”

Het Artisplein is ontworpen door landschapsarchitect Michael van Gessel. Het ligt op de hoek van de Plantage Kerklaan en de Plantage Middenlaan. Aan het plein liggen twee rijksmonumenten van allure: het Groote Museum (1851-1854) en de  Ledenlokalen  (1870-1893). Aan het Artisplein bevinden zich onder meer Micropia , ‘s werelds eerste microbenmuseum,  café-restaurant de Plantage , Studio Artis  en historische vertrekken .

A.A.P.

De Amsterdamse Architectuur Prijs (A.A.P.) is door Arcam, Architectuurcentrum Amsterdam, in het leven geroepen. De prijs wordt toegekend aan de architect en de opdrachtgever van een in het voorafgaande jaar gerealiseerd project dat volgens de jury boven alle andere uitsteekt. Dit jaar is voor het eerst een tweede winnaar gekozen door een publieksjury. Belangrijke beoordelingscriteria zijn professionaliteit, strategie, duurzaamheid en innovatie. Dit jaar bestond de publieksjury uit Maud Everwijn (docent en grafisch ontwerper), Desiree Schneider (personal coach) en Jorian van Schagen (PR manager en actief in de lokale politiek).