page title

Rondleidingen

Wandel onder begeleiding van een deskundige vrijwilliger door het park en luister naar de verhalen over ARTIS. Achter alle monumenten en kunst zit een rijke geschiedenis verscholen. Welke dieren en planten je onderweg tegenkomt, is elke keer weer een verrassing. Wie eet wat en hoe gedragen de dieren zich?

Praktische informatie

Duur 60-90 minuten
Aantal personen maximaal 15 personen per groep
Aanvragen minimaal drie weken van te voren
Taal Nederlands en Engels
Laatste starttijd 1,5 uur voor sluitingstijd
Prijs € 35,00 inclusief btw per groep

boek en beleef

Thema's

Artis_Hoofdentree_ingang_adelaars_R_1920x1080.jpg

Rondleiding door ARTIS

In ARTIS valt veel te ontdekken. Geniet van de opmerkelijke verhalen over dieren, hun gedrag, voeding en verzorging, maar ook over planten en monumenten. Wie eet wat? Hoe bevorderen de dierverzorgers natuurlijk gedrag bij de dieren? Wat doet ARTIS om dieren en planten voor de toekomst te behouden? En wat is de rol van de historische monumenten? Na deze rondleiding bekijk je ARTIS door een nieuwe bril. 
 

 

Zilverrug_akili_gorilla_yanga_tijdlijn_1920x1080.jpg

Leiderschap en samenwerking

Leiders in het dierenrijk zijn niet altijd groot, sterk en mannelijk, zoals de zilverrug bij de westelijke laaglandgorilla's. In de natuur geldt dat het best aangepaste dier overleeft. En dat is niet altijd de sterkste. Bij olifanten leidt de meest ervaren koe de kudde. Het is voor groepsdieren van groot belang om te kunnen rekenen op hun leider of andere groepsgenoten. Ontdek tijdens deze rondleiding door het park wat je bereikt met goed leiderschap en samenwerking.

 

helmkasuaris optie paasspeurtocht 1920x1080.jpg

Paren en baren

Ontdek in deze rondleiding meer over hofmakerij, partnerkeuze, en over welke dieren alleen met hun vaste partner paren. Mannetjes in het dierenrijk bevechten elkaar soms op leven en dood. En als er eenmaal eieren of jongen zijn, kosten deze ook de nodige energie. Maar niet alle dieren zijn zorgzaam. Neem bijvoorbeeld West-Afrikaanse reuzenslakken, die na de eileg helemaal niet naar hun jongen omkijken.

 

leeuwinnen_homoseksuliteit_R_1920x1080.jpg

Seksuele diversiteit in de natuur

Verschillende seksuele voorkeuren, wisselend samengestelde paren, geslachtsveranderingen of juist het ontbreken van een geslacht: niets is het dieren-, planten- en microbenrijk vreemd. Homoseksueel gedrag in het dierenrijk is al onder 1.500 soorten vogels en zoogdieren waargenomen. Homoseksueel contact draait niet alleen om seks; het samen grootbrengen van jongen door stellen van hetzelfde geslacht komt regelmatig voor. Sommige microben hebben wel zeven geslachten en niet alle dieren blijven voor altijd man of vrouw, sommigen veranderen in de loop van hun leven van geslacht.

 

ARTIS in oorlogstijd Foto Spaarnestad 1920x1080.jpg

ARTIS in oorlogstijd

Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde ARTIS als onderduikadres voor meerdere Joden en verzetsstrijders, terwijl Duitse soldaten er hun vertier zochten. Tijdens razzia’s verschuilden veel jonge mannen zich achter de schermen van dierverblijven en de verzetsaanslag op het Bevolkingsregister in 1943, gevestigd in de Ledenlokalen, wordt nog elk jaar herdacht. Luister naar de verhalen over de mensen en dieren die in ARTIS de Tweede Wereldoorlog moesten doorkomen. 

Boek en beleef

Wil jij een activiteit ter verrijking van een evenement? Dat kun je rechtstreeks aangeven op het  aanvraagformulier.