Zwarte slingeraap Ateles paniscus

Een ware bosduivel.

Ontdek het leven van de zwarte slingeraap in de toppen van de regenwouden.

De zwarte slingeraap in vogelvlucht

eet
vruchten en bladeren
komt uit
Midden- en Zuid-Amerika
uitblinker in
boomklimmen

Zwarte slingerapen worden in Suriname, waar ze oorspronkelijk voorkomen, ook wel bosduivels genoemd. Die naam kregen ze doordat volwassen dieren een licht gezicht hebben, dat scherp afsteekt bij hun zwarte vacht. Het zijn sociale dieren, die in groepsverband leven. 

Grijpstaart

De zwarte slingeraap leeft hoog in de bomen en zoekt hier naar vruchten. Hierbij maken ze gebruik van hun lange staart, als zekering. Ook tijdens het slapen slaan ze hun staart stevig om een tak om zo niet uit de boom te vallen.

Een zwarte slingeraap in ARTIS.

De status van deze soort op de IUCN Rode Lijst is kwetsbaar.

  • niet bedreigd
  • gevoelig
  • kwetsbaar
  • bedreigd
  • ernstig bedreigd
  • uitgestorven in het wild

Dreigende bedreiging

Volgens de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van IUCN, de internationale natuurbeschermingsorganisatie, is de zwarte slingeraap bijna bedreigd. De afgelopen 45 jaar is het aantal slingerapen met 30% afgenomen door verlies van het leefgebied en de jacht. De IUCN verwacht dat het aantal zwarte slingerapen de komende jaren verder zal teruglopen.

Zwarte slingeraap

Communicatie


Zwarte slingerapen herkennen elkaar door te ruiken of te likken aan elkaars borst of genitaliën. Daarnaast krabben ze elkaar op de borst, schudden ze boomtakken heen en weer, gooien ze dingen uit bomen, knikken met hun hoofd en zwaaien met hun armen. 

Vocaal communiceren ze met elkaar door te schreeuwen, knorren, fluiten en blaffen. Hiermee waarschuwen ze elkaar voor vijanden of om aan te duiden waar voedsel te vinden is.

't Veentje

In ARTIS leven de zwarte slingerapen temidden van de monumentale vijver 't Veentje. Deze is in 1911 aangelegd, gemodelleerd naar het Naardermeer. Dat was destijds het eerste beschermde natuurgebied van Natuurmonumenten.

Een zwarte slingeraap in ARTIS.

De zwarte slingeraap is geadopteerd door Halmos Adviseurs en Moos Brainich Advocaten.