Japanse notenboom Ginkgo biloba
Deze boom komt niet uit Japan. En maakt ook geen noten.
Deze boom wordt ook wel eendenpootboom genoemd.
De Japanse notenboom in vogelvlucht
- komt uit
- China
- bloeit in
- April en mei
- uitblinker in
- ziekteresistentie
Bladeren
De Japanse notenboom staat bekend om het unieke blad. Van oorsprong is het een naaldboom, maar doordat de naalden in de loop van duizenden jaren aan elkaar zijn gegroeid heeft de boom nu een blad dat tussen naald- en loofbomen in staat. Het blad bestaat uit twee lobben (biloba). In de herst kleuren de bladeren van deze boom helder geel.
Levend fossiel
Deze soort bestaat al 270 miljoen jaar. Het is de enige nog levende Ginkgo-soort. Deze bomen dateren nog van voor het tijdperk van de dinosauriërs, die van 225 tot 65 miljoen jaar geleden leefden. Deze soort heeft dus de opkomst én ondergang van de dinosauriërs meegemaakt.
Ziekteresistentie
De Japanse notenboom leeft erg lang en is opvallend goed bestand tegen ziektes, insecten en vuur. Dankzij de diepe wortels kan de boom veel weersomstandigheden aan. Daarnaast zijn ze een van de weinige soorten bomen die in zwaar luchtvervuilde gebieden kan overleven. Dit maakt de boom bijzonder geschikt voor stedelijke gebieden. Â
Stank
De Japanse notenboom is tweehuizig, wat betekent dat mannelijke en vrouwelijke bloemen op aparte bomen groeien. Na bevruchting groeien er op de vrouwelijke bomen gele, vlezige vruchten die lijken op pruimen. In Japan en China worden de vruchten, zaden en extracten van deze boom al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde. Men gelooft dat ze helpen bij verschillende ziektes. De vruchten van de vrouwelijke boom verspreiden een geur die doet denken aan ranzige boter, wat insecten aantrekt. Deze geur is soms ook in ARTIS te ruiken.