Jaguar Panthera onca
Dit dier heeft de krachtigste beet van alle katachtigen.
De jaguar is de op twee na grootste kat ter wereld.
De jaguar in vogelvlucht
- eet
- zoogdieren, reptielen, vogels en vissen
- komt uit
- Zuid- en Midden-Amerika
- uitblinker in
- zwemmen
Krachtige kaken
Jaguars hebben de krachtigste beet van alle grote katten. Als enige grote kat doden zij hun prooi door direct de schedel te doorboren met hun hoektanden. Met hun krachtige beet komen ze zelfs door het schild van een schildpad. Nadat ze hun prooi gedood hebben, slepen ze die naar een afgelegen plek om het op te eten.
Solitair
Jaguars zijn solitaire dieren met wisselende territoria. Mannetjes en vrouwtjes komen alleen samen om te paren. Vrouwtjes paren eens in de twee jaar. Ze kunnen gedurende het hele jaar voortplanten, maar de meeste jongen worden in de natte seizoenen geboren omdat er dan meer voedsel is. Als de jongen geboren zijn, tolereert het vrouwtje geen man meer in de buurt, ze brengt de jongen alleen groot.
Gevlekt of zwart?
Jaguars komen in verschillende kleuren voor. Hun vacht varieert van lichtgeel tot roodbruin, met zwarte rozetten. In tegenstelling tot luipaarden hebben jaguars vaak een extra zwarte vlek in het midden van de rozetten. Er zijn ook zwarte jaguars, waarbij de zwarte vlekken nog nét zichtbaar zijn. Dit wordt melanisme genoemd. Bij jaguars ontstaat de zwarte kleur door één dominant gen, terwijl dit bij andere katachtigen meestal door een recessief gen komt.
Bedreigingen
De jaguar is bijna bedreigd volgens de IUCN, de internationale natuurbehoudsunie. Dit komt door stroperij en doordat het leefgebied steeds kleiner wordt vanwege ontbossing. Zo leefden er onder meer jaguars in Iberá, in het noorden van Argentinië. Hier komen ze nu niet meer voor omdat het leefgebied door de mens is overgenomen voor grootschalige landbouw. Ook vallen ze steeds vaker ten prooi aan stropers, omdat verschillende onderdelen van de jaguar gewild zijn als ingrediënt voor traditionele medicijnen in Azië.