Levend beton verduurzaamt ARTIS-Aquarium

Nieuws ARTIS-Park
  • 30 oktober 2023

De zoutwaterzijde van het ARTIS-Aquarium moet na 142 jaar vervangen worden door ernstige aantasting door het zoute water.

Aquarium restauratie

De restauratie van het ARTIS-Aquarium is in volle gang.

Levend beton met microben en betonwapening van duurzaam basaltvezel beschermen het Aquarium straks tegen miljoenen liters water en verdubbelen naar verwachting de levensduur.

Klimaatpositief natuurpark

De restauratie grijpt ARTIS ook aan om het rijksmonument te verduurzamen en is samen met partners Salverda Bouw en BBN op zoek gegaan naar duurzame alternatieven.

Projectmanager Bouw, Linda van Leeuwen: ‘ARTIS heeft een grote ambitie om in 2030 een klimaatpositief natuurpark te zijn middenin de hoofdstad. Daarom stellen we onze locatie, bedrijfsvoering en rijksmonumenten graag open voor duurzame innovaties. Een extra grote uitdaging is het verduurzamen van constructieve werkzaamheden. Bovendien heeft de productie van beton een grote milieu-impact. We zijn in Nederland nu één van de eerste locaties die deze duurzame alternatieven toepassen. Als dit in een aquariumgebouw mogelijk is met de meest extreme omstandigheden van zout en tropisch water, dan kan het praktisch overal.’

Een deel van de aquariumbakken is gegoten in zelfhelend beton, waarin gedroogde bacteriën weer tot leven komen zodra ze in aanraking komen met water.

Waterdichte oplossing met microben

De microben zetten kalksteen af en maken daarmee scheuren in het beton weer dicht. Dit voorkomt betonrot op de lange termijn, waardoor de levensduur van de aquariumbakken naar verwachting verdubbelt. Ook is de betonwapening bij een deel van de aquariumbakken verduurzaamd met het gebruik van basaltvezel. Basalt is een vulkanisch stollingsgesteente. De CO2-uitstoot bij productie van basaltvezel is 40 procent lager dan bij staal en het materiaal roest en rot niet.

Verduurzaming van het historische gebouw

Naast de constructie, wordt ook de rest van het historische gebouw verduurzaamd. Onder meer met isolatie van het historische glaswerk, een nieuw geïsoleerd dak met zonnepanelen en aquathermie. Hiermee wordt de verwarming en koeling van het Aquarium in een latere fase gereguleerd door warmte te onttrekken uit het grachtenwater van Amsterdam.

Het toepassen van duurzame alternatieven bij betonproductie gebeurt in Nederland nog slechts op kleine schaal. ARTIS heeft dit kunnen realiseren dankzij financiële steun van Rijkswaterstaat en samenwerking met adviesbureau ABT en leveranciers Theo Pouw Groep, Basilisk en ReForceTech.

ARTIS is klimaatsupporter van de Nationale Klimaatweek 2023.

Het laatste nieuws

ARTIS pakt drukte aan rond het park

13 mei 2025 • ARTIS

luchtfoto van ARTIS vanaf de Plantage Middenlaan

ARTIS neemt maatregelen om verkeersdrukte op drukke dagen te beperken.

Kleinste en oudste rijksmonumenten krijgen nieuwe functie

30 april 2025 • ARTIS-Park

In ARTIS wordt niet alleen gezorgd voor microben, dieren en planten, maar ook voor erfgoed. Op het terrein vind je dan ook 26 rijksmonumenten. Twee daarvan zijn recent gerestaureerd en van een nieuwe functie voorzien. De Moeflonstal en het Duivenhuis bieden nu het onderkomen aan een wel heel bekende diersoort: de mens.

Mannenkoppel broedt ei uit in ARTIS

18 april 2025 • ARTIS-Park

Een stel mannelijke vale gieren dat sinds 2018 bij elkaar is heeft voor het eerst een ei uitgebroed in ARTIS.