Cursus: Microben, voeding en gezondheid

collegereeks
  • 19.00 – 21.00 uur
  • €37,50 per avond
  • ARTIS-Planetarium

Tijdens deze vierdelige cursus ontdek je de fascinerende wereld van microben in voeding en gezondheid. Je leert hoe microben niet alleen nuttig, maar ook verrassend lekker en innovatief zijn.

Microben. Wat doen ze eigenlijk precies?

De cruciale rol van microben

Mens en microbe zijn onlosmakelijk verbonden. Hoewel we ze met het blote oog niet kunnen zien, werken we elke dag samen met miljarden microscopisch kleine bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Ze leven op onze huid, in onze mond en vooral in onze darmen. Daar helpen ze ons voedsel verteren, beschermen ze onze gezondheid en communiceren ze zelfs met ons brein via de hersen-darm-as.

Maar microben doen meer. Al duizenden jaren gebruiken mensen microben om voedsel te fermenteren en langer houdbaar te maken. En ook in de toekomst spelen microben een sleutelrol, van duurzame voedselproductie tot innovatieve gerechten.

Waarom deze cursus?

  • Leer over het microbioom en de hersen-darm-as
  • Ontdek hoe fermentatie je gezondheid beïnvloedt
  • Bak je eigen zuurdesembrood met levende microben
  • Krijg inzicht in het eten van de toekomst
  • Begrijp hoe microben je lichaam én geest gezond houden

Voor elke avond is een apart ticket nodig.

Het programma per avond

12 november: fermenteren kun je leren – Christian Weij

Christian Weij, prijswinnend fermentatiechef, neemt je deze avond mee in de geschiedenis van fermentatie. Wist je dat de mens al 7000 jaar geleden begonnen is met fermenteren? Maar welke microben doen dit eigenlijk precies, en wat zijn de gezondheidsvoordelen van fermentatie? Ontdek het allemaal op deze avond – én ga naar huis met je eigen eerste fermentatie!

19 november: de kunst van zuurdesem – Baking Lab

Ook zuurdesem wordt gemaakt in samenwerking met microben. Baking Lab, een circulaire en experimentele bakkerij, leert je alles over de kunst van een lekker zuurdesembrood. Welke microben leven er in zo’n zuurdesemstarter en wat doen die voor de smaak? Proef, ruik en voel het verschil tussen verscheidene desems. En neem je eigen starter mee naar huis!

26 november: het eten van de toekomst – Eva Speijer

Met de almaar groeiende wereldbevolking is het belangrijk om onze manier van voedsel produceren onder de loep te nemen. Hoe kunnen we efficiënter en duurzamer de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen, zonder dat we onze aarde uitputten? Microben kunnen ons hier bij helpen. Eva Speijer, future food specialist, neemt je mee op reis naar de toekomst!

3 december: gezond van mond tot kont – Susanne Pinto en Remco Kort

Wist je dat jij, en daarmee ieder mens, ongeveer een halve kilo aan microben met je mee draagt? Het overgrote deel hiervan leeft in je darmen. Maar ook op je huid, in je mond, in je neus, overal leven microben. Tijdens deze avond verken je jouw microbioom, van mond tot kont. Ontdek hoe deze miljarden microscopisch kleine levensvormen jou gezond houden, én wat jij daar zelf voor kunt doen.

Praktische informatie

waar
ARTIS-Planetarium
wanneer
12 nov, 19 nov, 26 nov, 3 dec
hoe laat
van 19.00 tot 21.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur)
prijs per avond
regulier €37,50 | ARTIS-leden €30 | studenten €32,50