Het Groote Museum is verdeeld in zones. Ontdek hier wat er te zien en ervaren is in de zone over voortplanting.

Een belangrijk doel in het leven. Voortplanting. De soort in stand houden. Soms doen organismen dat in hun eentje, zoals microben die zich splitsen, maar vaak komt er seks aan te pas. Bevruchting. Wie nakomelingen krijgt – of die nu beginnen in een eikeltje  of een baarmoeder – geeft zichzelf door als een schakel in een eindeloze reeks van erfelijke informatie. Zelfs het kleinste zaadje dat jaren op ontkieming ligt te wachten is een databank, een stukje van het grote geheugen van het leven.

Te zien in deze zone

LUCA

Alle organismen hebben dezelfde voorouder: LUCA, Last Universal Common Ancestor. Ontdek de reis van LUCA en bekijk de animatie in het museum.

Boom als historicus

Deze boom, aangeplant in 1815 in het latere ARTIS, vertelt de gebeurtenissen die de boom in zijn levenstijd gepasseerd hebben.

Waar te vinden

Deze zone vind je op de eerste verdieping in de Westzaal van het museum.

Goudreinet, Kanzi, Elstar en eh…

Nog niet zolang geleden waren er duizenden appelrassen. Veel te omslachtig voor de supermarkten, die hun repertoire beperkten tot enkele standaardsoorten. Gevolg: er verdwijnt een enorme variatie aan smaken, bites, geuren en kleuren, plus het vermogen van appelbomen om zich aan nieuwe omstandigheden aan te passen. Omdat de diversiteit, en daarmee de gezondheid, van álle plant- en diersoorten desastreus snel afneemt, wordt genetisch materiaal opgeslagen in zadenbanken en ‘bevroren dierentuinen’.

Met z'n drieën

Bij kemphanen vind je niet één, maar drie typen mannetjes. Honkmannen strijden met schijngevechten om de aandacht van vrouwtjes. Daaromheen hangen de satellietmannen, die een stuk minder agressief zijn en profiteren van de vrouwtjes die op de schijngevechten afkomen. De faar, het derde type, is bijna niet te onderscheiden van de bruin gekleurde vrouwtjes. Als hij de kans krijgt paart hij met vrouwtjes én met andere mannetjes.