Hart Rond en rond en rond en rond...
Het Groote Museum is verdeeld in zones. Ontdek hier wat er te zien en ervaren is in de zone over het hart.
Je hart pompt je bloed rond. Ook buiten jou rouleert er van alles – geld, het verkeer, de wave in een voetbalstadion. Natuurlijke kringlopen kennen geen begin en einde, zoals water dat verdampt, neerslaat en weer verdampt. Of organismen die sterven, ontbinden en zo de bouwstoffen vormen voor nieuw leven: uit een rottend karkas ontkiemen plantjes. Zonder kringlopen kan geen leven bestaan. Geen bouwstof, geen druppel gaat verloren.
Te zien in deze zone
Bloeiende dood
Met Methamorphosis laat kunstenaar Amber Veel zien hoe na de dood een leven weer voor nieuw leven kan zorgen: een continue cirkel.
Plantvaten
Net als dieren hebben ook planten vaten om voedingsstoffen te vervoeren. Deze vaten zijn vaak lastig te zien, maar niet op de grote prints in de zone.
Kloppen we hetzelfde?
De harten van mensen, chimpansees en gorilla's lijken zo op elkaar dat medisch specialisten van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG de mensapen van ARTIS behandelen. In de geïndustrialiseerde wereld zijn net als bij mensen ook bij deze dieren hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één. Hun soortgenoten in het wild leven korter, door infecties en gevechten. Zou jij herkennen van welk soort dit hart is?
Laat de sappen stromen
Bomen pompen grondwater op naar hun bladeren, zodat het kan verdampen en weer op aarde neerslaan. Net als jouw hart jouw bloed laat rondpompen. De installatie Idemunda, 2021, van kunstenaar Thijs Biersteker, toont via sensoren hoeveel de boom buiten op het Artisplein aan sap opstuwt. Leg je hand op de mensen-sensor en kijk hoeveel bloed jij nu rondpompt. Je hebt meer overeenkomsten met een boom dan je had verwacht.