Paling
ARTIS zet zich samen met RAVON in voor het behoud van de ernstig bedreigde paling in Nederland.
Ernstig bedreigd
De paling is in de afgelopen 50 jaar sterk achteruitgegaan. Zo sterk zelfs, dat de soort door de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN is aangemerkt als 'ernstig bedreigd'. De paling staat onder druk door onder meer vervuiling, visserij, habitatverlies én door menselijke barrières zoals sluizen, dammen en gemalen. Deze hindernissen blokkeren hun migratie van en naar de zee, wat een essentieel onderdeel is van hun levenscyclus.
Het project
Om de paling te helpen, werkt ARTIS samen met RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) aan natuurbehoud in Nederland. Een belangrijk initiatief is de zogeheten kruisnetmonitoring van de jonge paling, ook wel glasaal genoemd. Op meerdere locaties langs het Noordzeekanaal worden glasalen gevangen en geteld met behulp van kruisnetten. Dit onderzoek laat zien hoeveel jonge palingen barrières zoals sluizen en dijken weten te passeren. Deze door de mens aangelegde bouwwerken vormen een grote belemmering voor hun voortplanting. Zo ontstaat inzicht in waar en hoe hun migratie wordt verstoord, en waar maatregelen het hardst nodig zijn. Het onderzoek vormt daarmee een eerste stap richting effectief herstel van de soort. .
Het belang van RAVON
RAVON zet zich al meer dan 35 jaar in voor de bescherming van inheemse reptielen, amfibieën en vissen in Nederland. Dit doen zij samen met vele vrijwilligers en onderzoekers. De basis van hun werk is onderzoek: door goed in kaart te brengen waar soorten voorkomen, hoe ze leven en welke bedreigingen er spelen, ontstaat inzicht in wat nodig is om deze dieren en hun leefgebieden te beschermen. Deze kennis wordt vervolgens gebruikt om advies te geven, maatregelen uit te voeren en bij te dragen aan beleid en wetgeving.