Het Wolvenhuis, oorspronkelijk een herberg genaamd Eik en Linden, werd in 1863 onderdeel van ARTIS en heeft door de jaren heen verschillende functies vervuld.

Al in de Plantage daar staat een kroeg
Al tussen de groene bomen;
Daar drinken ze laat, daar drinken ze vroeg
Daar drinken ze nooit haast jenever genoeg
Mijn lief zeit, ik mag er niet komen…

Eik en Linden

De bovenstaande tekst is een gedicht uit de negentiende eeuw over een bijzondere locatie in ARTIS. Voordat ARTIS het gebouw en de grond in 1863 kocht, was het een herberg genaamd Eik en Linden. De herberg stond bekend als een plek waar niet al te nette dingen gebeurden, wat niet gek is gezien de havenactiviteit op het nabijgelegen Entrepotdok. 

Het gebouw

Het gebouw werd waarschijnlijk tussen 1800 en 1830 gebouwd in de zogenaamde chaletstijl. Aan de noordkant van het gebouw was een lange feestzaal van ongeveer 70 meter, die gebruikt werd voor feesten. In 1863, het jaar dat ARTIS het stuk grond kocht, werd er een diner gehouden voor het 25-jarig jubileum van Natura Artis Magistra. De feestzaal werd rond 1875 afgebroken.

Van toen tot nu

gebouwd in
1800-1830 (exacte bouwjaar onbekend)
ontworpen door
onbekend
vroeger
herberg, postduivenstation, laboratorium, Wolvenhuis
nu
verblijf van de wasberen, stinkdieren

Van herberg naar Wolvenhuis

De herberg werd omgebouwd tot een deel van de dierentuin en kreeg de naam Wolvenhuis. Rond het gebouw kwamen perken waar verschillende dieren verbleven, zoals wolven, hyena’s, jachtluipaarden, Afrikaanse wilde honden, manenwolven en boszwijnen. In 1999 verhuisden de wolven naar een ander deel van ARTIS, zodat de Afrikaanse wilde honden meer ruimte kregen. Het verblijf waar nu wasberen en een stinkdier wonen, was oorspronkelijk voor Maleise beren (tot 1980) en lippenberen. Van 1914 tot 1937 woonde op de bovenverdieping een aye-aye, een nachtactieve lemuur die niet zichtbaar was voor het publiek.

Andere functies

De bovenverdieping werd in 1894 tijdelijk gebruikt door het Ministerie van Oorlog, dat er een Rijks-Postduivenstation vestigde. Na de Eerste Wereldoorlog werd er een dierpsychologisch kantoor gevestigd, met Dr. J.A. Bierens de Haan (1883-1958) als pionier. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het als schuilplaats voor Duifje van den Brink (1882-1962) en in de jaren '70 werden de kantoren gebruikt als quarantaine voor dieren.

Het Eik en Linden gebouw is een van de unieke plekken die ARTIS bijzonder maakt. De naam van de herberg leeft nog voort in café Eik en Linde aan de Plantage Middenlaan!