Groeit maar op één plek ter wereld.

Bij een tocht door het Wollemi National Park ontdekten Australische boswachters ineens een groepje bomen die ze niet herkenden.

De Wollemia den in vogelvlucht

komt uit
ravijnen in het Wollemi National Park in Australië
bloeit in
maart tot mei
uitblinker in
verstopt en kieskeurig leven

1994

Deze den is pas in 1994 ontdekt door Australische boswachters. Tijdens een wandeling door het Wollemi National Park kwamen ze onverwachts een groep onbekende bomen tegen. De den leek niet op bestaande soorten, maar wel op fossielen van planten. Daardoor kwam men tot de conclusie dat de boom wel een nieuwe soort moest zijn, die alleen nog in twee ravijnen in Australië in het wild voorkomt.

Wollemiaden

De status van deze soort op de IUCN Rode Lijst is ernstig bedreigd.

  • niet bedreigd
  • gevoelig
  • kwetsbaar
  • bedreigd
  • ernstig bedreigd
  • uitgestorven in het wild

Levend fossiel

Het stuifmeel van de wollemiaden is nauwelijks te onderscheiden van fossiel stuifmeel uit het Krijt, zo’n 90 miljoen jaar geleden. Maar het oudste fossiel van deze groep bomen dateert van wel 200 miljoen jaar geleden. Dat is nog voor de dinosauriërs. De wollemiaden is de laatste nog levende vertegenwoordiger van deze groep planten. En deze boom is ook tenauwernood aan het uitsterven ontsnapt: er groeien nog zo’n 250 exemplaren die allemaal hetzelfde erfelijk materiaal hebben. Dit betekent dat al deze bomen afstammen van een handjevol bomen, waardoor genetische variatie verloren is gegaan.

Wollemia den in de sneeuw

Conservatie

Omdat deze bomen maar op één plek groeien en zo erg op elkaar lijken, zijn ze kwetsbaar voor uitsterven. Eén ziekte of bosbrand zou het einde van de soort kunnen betekenen. Daarom zijn er wollemiadennen over de hele wereld verspreid. Zo zijn er altijd nog bomen om de populatie mee te herstellen, mocht deze bedreigd worden. In Amsterdam zijn twee Wollemiadennen te vinden, waarvan één in ARTIS.

Meer dan 200 boomsoorten

Tijdens je bezoek aan ARTIS-Park kom je meer dan 200 boomsoorten tegen. Ben je de naam van een plant vergeten? Of wil je meer weten over een bepaalde soort? Met de Garden Explorer ontdek je het volledige plantenaanbod.