De stimulatietuin
Al het leven heeft effect op elkaar.
De tuin
Naast het olifantenverblijf vind je in ARTIS de stimulatietuin, die tjokvol staat met kruidachtige planten. Waarom deze tuin zo heet? Dat heeft te maken met de samenhang van al het leen op aarde. Veel soorten hebben interactie met elkaar: de een eet de ander op, of twee soorten concurreren met elkaar om dezelfde voedselbron. En juist daardoor hebben de verschillende soorten soms effect op elkaar. Zo zijn sommige planten giftig om zich te beschermen tegen vijanden.
Effect van planten op dieren
Kattenkruid produceert de stof nepetalaceton om insecten te verjagen. Maar dit stofje stimuleert katachtigen weer, die er speels en wild van worden. Nepetalaceton triggert bij katten dezelfde reactie als kattenferomonen. Daarnaast stimuleert het de hypothalamus en amygdala in het kattenbrein, twee hersengebieden die de emoties van de kat reguleren.
Een aantal voorbeelden
Het is bekend dat mensen al duizenden jaren gebruik maken van geestverruimende middelen, bijvoorbeeld in spirituele rituelen. Maar ook dieren hebben hier een handje van. Zo eet de jaguar soms van de yagé liaan, waardoor deze waarschijnlijk gaat hallucineren en zich vrolijk en 'dronken' gaat gedragen. En mandrillen in Gabon en Congo eten de wortel van Iboga voordat ze gaan vechten. Waarschijnlijk vermindert dit het gevoel van pijn. Zo zijn er talloze voorbeelden van dieren die doelgericht bepaalde planten eten.
Zelfmedicatie
De aardpeer heeft een heel harig blad. Chimpansees weten dit. Zij rollen eens in de zoveel tijd een blad van een aardpeer op en slikken deze door. Door het ruwe blad blijven parasieten hieraan hangen en worden uitgepoept. Een vorm van zelfmedicatie dus! Veel dieren doen aan zelfmedicatie door verdedigingsmechanismen van andere soorten in te zetten voor hun eigen voordeel. Zo gebruiken bijen boomhars tegen bacteriën. En ook het grootste deel van de medicijnen die wij tegenwoordig in de apotheek krijgen, vindt zijn oorsprong in de natuur.