Ruïne geïnspireerd op een kasteelruïne

De Ruïne in ARTIS is geen echte kasteelruïne. Het gebouw is nagemaakt van het oude kasteel Brederode in Santpoort, Noord-Holland. Het ontwerp kwam van A.F.J. Portielje (1886-1965), die bijna 50 jaar inspecteur van de dieren in ARTIS was. Hij zou zelf stenen van de oude ruïne van Brederode naar ARTIS hebben gebracht, waarna ARTIS-medewerkers de Ruïne bouwden.

In het begin van de twintigste eeuw werd ARTIS een belangrijk centrum voor de opkomende aandacht voor natuur en natuurbescherming in Nederland.

Aandacht voor Nederlandse natuur

De Ruïne was een reactie op de groeiende interesse voor het Nederlandse landschap en de relatie tussen dieren, planten en hun omgeving. Deze nieuwe focus op de Nederlandse natuur was een belangrijke verandering voor ARTIS, die in de 19e eeuw vooral dieren uit verre landen liet zien.

Van toen tot nu

gebouwd in
1921
ontworpen door
A.F.J. Portielje
vroeger leefden hier
verschillende soorten uilen, kleine roofvogels en inheemse watervogels
nu leven hier
Japanse kraanvogels, kleine zilverreigers

Studietheather van de natuur

De Ruïne was bedoeld als een soort openlucht studietheater van de natuur. Het was ontworpen als een moeraslandschap met land en water, waarbij de Ruïne als achtergrond diende. Het geheel leek op een kasteelruïne met een slotgracht. Aan de andere kant van de Ruïne waren volières waar bezoekers Nederlandse vogels konden zien en bestuderen. Uilen werden vaak geassocieerd met het verleden van Europa en werden daarom vaak in kasteelachtige gebouwen in dierentuinen geplaatst.

Verandering

In 2019 werd dit rijksmonument vernieuwd als verblijf voor de Japanse kraanvogels en kleine zilverreigers. Er werd een groot net geplaatst over de Ruïne, zodat de dieren meer ruimte kregen. Nu uilen niet meer de hoofdbewoners zijn, is de naam van het verblijf gewijzigd van Uilenruïne naar Ruïne.