Goudwanggibbon Nomascus gabriellae
Een meester in slingeren... én zingen!
De goudwanggibbon in vogelvlucht
- eet
- fruit en bladeren
- komt uit
- Cambodja en Zuid-Vietnam
- uitblinker in
- zingen
De goudwanggibbon leeft in tropische regenwouden, met hoge bomen en een groene ondergrond. Hier leven ze met hun partner samen.
Zingen
Gibbons kunnen luid ‘zingen’ door hun keelzak op te blazen, die dan fungeert als een klankkast en het geluid nog verder versterkt. Jonge mannetjesgibbons proberen vaak een vrouwtje aan te trekken door te zingen. Als dat gelukt is, blijft het paartje hun hele leven samen en zingen ze prachtige duetten. Met hun gezang duiden de gibbons hun territorium aan. Het dominante vrouwtje roept met een zogeheten “great call”: een serie aan luide, steeds snellere tonen die wel een kilometer ver door het bos kan reiken. Elke gibbonsoort heeft een eigen lied en binnen soorten zijn ook al accenten aangetoond! Hiervoor hebben onderzoekers meer dan 400 gibbonliederen opgenomen. Net als ieder mens een eigen stem heeft, verschilt ook de roep van elke gibbon van elkaar. Maar ook vonden ze verschillen in roep tussen de meer noordelijke en zuidelijke gibbongroepen.
Mensaap
Wist je dat gibbons mensapen zijn? Misschien zou je dat op het eerste gezicht niet denken, maar vanwege het gebrek aan staart, de brede, tonvormige borstkas en grotere hersenen zijn deze kleine apen dus mensapen.
Boombewoner
In het wild komt een gibbon nooit naar de grond, tenzij in de bomen geen voedsel te vinden is. Veel liever brengt de aap zijn leven hoog in de boomtoppen door en is dus ook gespecialiseerd om daar goed te kunnen overleven. Zo hebben ze lange armen met handen die zo gevormd zijn om goed te kunnen slingeren. Ook zijn gibbons heel flexibel in de schouders en hebben ze krachtige poten, waardoor ze hoge snelheden kunnen bereiken. Dit noem je brachiatie.
Bedreigd
De goudwanggibbon wordt met uitsterven bedreigd, doordat hun leefgebied steeds kleiner wordt vanwege palmolieplantages, ontbossing en mijnbouw. Hierdoor wordt het steeds lastiger voor de gibbons om genoeg voedsel te vinden. Ook zijn ze slachtoffer van stroperij.
Vachtverkleuring
Een pasgeboren goudwanggibbon heeft een heldergele vacht. In een paar maanden verkleurt dit naar zwart, maar de wangen blijven geel. Mannetjes behouden deze zwarte kleur als ze volwassen worden. Bij vrouwtjes verkleurt de vacht in de puberteit weer terug naar geelachtig wit. Goudwanggibbons worden maximaal 50 jaar oud.