Gorillahuis Brutalistisch erfgoed uit 1967
Het oude Nijlpaardenhuis, is een iconisch gebouw in ARTIS-Park. Vandaag de dag leven hier onder meer westelijke laaglandgorilla’s, maar het gebouw blijft een tastbare herinnering aan de rijke geschiedenis van ARTIS.
Van Nijlpaardenhuis tot Gorillahuis: Een brutalistisch icoon in ARTIS.
Oude rijstpelmolen
In 1866 kocht ARTIS een stuk grond waarop een rijstpelmolen en een bijbehorend rijstpakhuis stonden. Op de fundamenten van dat pakhuis verrees het gebouw De Volharding. De rijstpelmolen werd omgebouwd tot Nijlpaardenhuis, met binnen- en buitenverblijf voor dieren.
Een nieuw Nijlpaardenhuis
Bijna honderd jaar diende de omgebouwde rijstpelmolen als Nijlpaardenhuis, totdat het gebouw in verval raakte. In de jaren ’60 werd een nieuw nijlpaardenverblijf gebouwd. Architect Mart Kamerling ontwierp dit in brutalisme-stijl, een robuuste architectuur die paste bij de imposante bewoners. Hoewel het Nijlpaardenhuis geen monumentale status heeft, is het wel een belangrijk voorbeeld van deze architectonische stroming en een weerspiegeling van die tijd.
Van toen tot nu
- gebouwd in
- 1968
- ontworpen door
- Mart Kamerling
- vroeger leefde hier
- nijlpaarden, dwergnijlpaarden, Maleise tapirs, Zuid-Amerikaanse tapirs, zeekoeien
- nu leven hier
- westelijke laaglandgorilla’s, Dianameerkatten, stokstaartjes, Aldabra reuzenschildpadden, zwarte pacu’s, zebravissen
Tapirs en zeekoeien
Het indrukwekkende gebouw bood niet alleen plaats aan nijlpaarden, maar ook aan dwergnijlpaarden, Maleise en Zuid-Amerikaanse tapirs en zeekoeien. De toenmalige ARTIS-directeur, Ernst Jacobi (1908-1994), wilde namelijk zoveel mogelijk diersoorten houden.
Nijlpaarden in de ARTIS-historie
ARTIS verwelkomde in 1860 haar eerste nijlpaarden, Herman en Betsy. Dit koppel leefde lang en kreeg veel jongen. Hun eerste jong, Herman Jr., werd het eerste nijlpaardkalf dat met succes in een dierentuin werd grootgebracht. Door de jaren heen werden er in ARTIS veel nijlpaarden geboren, waaronder het beroemde nijlpaard Tanja. Zij was een geliefde inwoner van ARTIS; veel bezoekers zullen zich haar nog herinneren.