Drie vijvers met bruggen groen erfgoed

De drie vijvers en twee bruggen in ARTIS vormen samen een rijksmonument. Ze zijn overgebleven van de Nieuwe Prinsengracht, die vroeger het park in tweeën deelde.

Het pontje over de Prinsengracht vervoerde bezoekers door ARTIS, totdat de gracht in 1866 werd afgesloten en de drie vijvers en bruggen werden gecreëerd.

Pontje over de Prinsengracht

In de eerste 30 jaar van ARTIS liep de Nieuwe Prinsengracht door het park. Schepen voeren regelmatig door ARTIS, waardoor bezoekers met een pontje naar de andere kant moesten. Dit maakte het moeilijk om ongewenste bezoekers buiten te houden, wat leidde tot de wens om de waterweg af te sluiten.

Van gracht naar vijvers

In 1862 stemde de gemeenteraad in met het afsluiten van de Prinsengracht. ARTIS betaalde voor de verlegging van de vaart, en in 1866 werden de boten omgeleid via de Muidergracht. De drie vijvers en bruggen kregen hun huidige vorm, ontworpen door architect G.B. Salm.

Van toen tot nu

huidige naam
Drie vijvers met bruggen
oude naam
ARTIS-vijver, ’t Veentje, Vogelpoeltje
gebouwd in
1866
ontworpen door
G.B. Salm
vroeger
Nieuwe Prinsengracht, vijvers met watervogels
nu
vijvers met o.a. reigers, kwakken, aalscholvers, roze pelikanen, Chileense flamingo’s. eilanden met zwarte slingerapen en goudwanggibbons.

‘t Veentje

In 1911 werd het Reptielenhuis naast de noordelijke vijver gebouwd. Toen werd aan deze vijver ook het Vogelpoeltje aangelegd, ook wel ‘t Veentje genoemd. Dit project bracht inheemse planten en dieren naar ARTIS. ’t Veentje werd een kopie van het Naardermeer, waar het eerste natuurgebied van Nederland werd beschermd door de Vereniging Natuurmonumenten, opgericht in ARTIS.

Restauratie en verandering

In 2019 werden de noordelijke vijver en bruggen gerestaureerd. Een paviljoen werd gebouwd voor de zwarte slingerapen, en het eiland dat zij kregen beëindigde ‘t Veentje als symbool van Nederlandse natuur. Desondanks blijft het gebied een plek voor stadsnatuur zoals reigers en aalscholvers.