Capibara Hydrochoerus hydrochaeris
Het grootste knaagdier op aarde.
Alles over de capibara: van eetgewoonten tot voortplanting en bedreigingen.
De capibara in vogelvlucht
- eet
- waterplanten, knoppen, vruchten, boombast
- komt uit
- delen van Zuid-Amerika
- uitblinker in
- zwemmen
De naam "capibara" betekent “heer van het gras” in de Zuid-Amerikaanse taal Guaraní. Deze naam dankt het dier aan de lage begroeiing van de oevers waar de capibara vaak te vinden is.
Zwemkampioen
De capibara leeft in vochtige gebieden, in de buurt van rivieren, moerassen, en meren in Zuid-Amerika. Het lichaam is gemaakt om te zwemmen: de tenen zijn gedeeltelijk door zwemvliezen verbonden en de neus, ogen en oren staan hoog op de kop. Zo blijven deze boven water en kan een capibara ook in het water blijven ruiken, zien en horen. Bij gevaar kan de capibara wel 5 minuten onder water blijven.
Snel volwassen
Het jong van de capibara komt volledig behaard ter wereld en weegt bij de geboorte al een kilo. Enkele uren na de geboorte kan het al rennen, zwemmen en duiken. Het jong drinkt ook maar een paar weken bij de moeder; binnen een maand graast het volop mee met de rest.
Bijzondere eetgewoonte
Capibara's houden er, net als sommige andere knaagdieren, een interessante eetgewoonte op na. Ze eten namelijk hun eigen poep op. Dit komt doordat plantenvezels moeilijk te verteren zijn. Door de poep dus nog een keer door het lijf te laten gaan, kan de capibara er veel meer voedingsstoffen uit halen.
Dreiging
De capibara is het grootste knaagdier ter wereld en een gewilde prooi voor natuurlijke vijanden zoals jaguars en kaaimannen. Maar ook mensen jagen op capibara's vanwege het vlees, maar voornamelijk om de huid. Daaruit worden oliën gewonnen die geneeskrachtig zouden werken bij gewrichtspijnen. De tanden worden verwerkt tot kettingen voor toeristen.