Eén van de meest zeldzame papegaaiensoorten ter wereld.

De blauwkeelara komt uitsluitend voor in het noordelijke deel van Centraal-Bolivia. Hij leeft voornamelijk op de savanne en nestelt zich ’s nachts in een van de palmbomen die dit gebied rijk is.

De blauwkeelara in vogelvlucht

eet
(palm)noten, zaden, bladknoppen en vruchten
komt uit
het noordelijk deel van Centraal-Bolivia
uitblinker in
klauteren

Dode palmboom

Blauwkeelara’s leven in kleine stukken bos omringd door open grasland. In deze ‘boseilanden’ maken ze hun nest, het liefst in een dode palmboom. Veel van deze bomen zijn deels uitgehold door grote insectenlarven, waardoor er ruimte is ontstaan voor een nest. Er zijn niet veel geschikte nestbomen, waardoor blauwkeelara’s andere vogels als groenvleugelara’s te slim af moeten zijn om een plek te bemachtigen.

De status van deze soort op de IUCN Rode Lijst is ernstig bedreigd.

  • niet bedreigd
  • gevoelig
  • kwetsbaar
  • bedreigd
  • ernstig bedreigd
  • uitgestorven in het wild

Ernstig bedreigd

De blauwkeelara wordt ernstig bedreigd. Sinds 1986 is het vangen van deze vogels verboden. De handel in exotische huisdieren is namelijk de belangrijkste reden voor hun afname. Hoe zeldzamer de soort werd, hoe meer er gevangen werden, wat leidde tot een sterke daling van het aantal in het wild.

Gekleurde iris

De iris van de blauwkeelara verandert vaak van kleur. Bij de geboorte is deze zwart, maar wordt al snel bruin, vervolgens grijs en later wit. Bij volwassen vogels is deze geel. Oude papegaaien hebben een goudkleurige iris.

Zoek de verschillen

De blauwkeelara wordt vaak verward met de blauwgele ara. Dit komt doordat deze twee soorten voornamelijk geel en blauw van kleur zijn en daardoor erg op elkaar lijken. Het meest opvallende verschil tussen deze ara’s zit in de kop: de veertjes rond de ogen, keel en snavel van de blauwgele ara zijn zwart, en die van de blauwkeelara blauw.

De blauwkeelara is geadopteerd door Aeroprint.