Photobacterium phosphoreum Lichtgevende bacterie – een lampje in de diepte
Op de diepste plekken van de oceaan, waar geen zonnestraal doordringt, is toch licht te vinden. Photobacterium phosphoreum maakt dat mogelijk. Deze bacterie leeft in symbiose met vissen en andere zeedieren, en zorgt voor een zacht blauwgroen schijnsel. Een microbe die letterlijk licht brengt in het donker.
Bioluminescente chemie
P. phosphoreum beschikt over een bijzonder enzym: luciferase. Als dit enzym reageert met zuurstof én de stof luciferine, ontstaat licht. Dit proces heet bioluminescentie. Je ziet het ook bij vuurvliegjes, maar in zee zijn het vaak bacteriën die de show stelen.
Zonder zonlicht, toch verlichting – dankzij chemie op microschaal.
Slimme samenwerking
Deze bacterie leeft niet alleen in zee, maar juist op andere dieren. De hengelvis draagt P. phosphoreum aan het uiteinde van zijn ‘hengel’, als loklicht voor prooien. Ook lantaarnvissen maken slim gebruik van de bacterie: ze hebben lichtgevende zakjes vol P. phosphoreum waarmee ze met elkaar kunnen communiceren. Een bacterie als zaklamp, lokmiddel én boodschapper – puur natuur.
Meer leren over microben?
Benieuwd naar deze lichtgevende levensvorm? In ARTIS-Micropia kun je Photobacterium phosphoreum zelf bewonderen. Ontdek hoe microben het leven in het donker mogelijk maken, samenwerken met dieren én de diepzee tot leven brengen.