Chlorella vulgaris Nuttige alg
Chlorella vulgaris is een eencellige alg die voorkomt in meren, vijvers en rivieren maar ook in bioreactoren én in je smoothie bowl. Deze micro-alg bezit enkele opvallend nuttige eigenschappen waar wij mensen slim gebruik van maken.
Microscopische plant
C. vulgaris is een groenalg en behoort daarmee tot het rijk van de planten. Daarmee is ze één van de kleinste planten ter wereld. Net als haar grotere verwanten doet C. vulgaris aan fotosynthese: ze zet zonlicht en koolstofdioxide om in suikers en zuurstof.
Onder de microscoop oogt C. vulgaris als een helder, groen bolletje, omgeven door een dunne, doorzichtige celwand. Een klein zonnebatterijtje in perfect ronde vorm.
Algenkracht op de snelweg?
Dankzij haar hoge vetgehalte (tot wel 50%) is Chlorella interessant als grondstof voor biodiesel, een mogelijk duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. De technologie is nog in ontwikkeling, maar de potentie is enorm. Misschien rijden we in de toekomst wel op algenkracht.
Ook voor andere vormen van energieopwekking (zoals biogas en verbrandbare biomassa) is deze microbe veelbelovend. Eén liter gekweekte Chlorella levert genoeg energie op om een LED-lamp ruim 500 uur te laten branden. Een piepklein organisme, met een verbluffend grote opbrengst.
Powerfood uit het verleden
Heb jij weleens een groene smoothie of sap met algen zoals Chlorella geprobeerd? Het klinkt modern, maar mensen eten al duizenden jaren algen – bijvoorbeeld langs de kust van Peru. En dat is niet voor niets: Chlorella vulgaris zit boordevol eiwitten, vitaminen en antioxidanten zoals chlorofyl en bètacaroteen. Deze stoffen helpen schadelijke moleculen in ons lichaam onschadelijk te maken. Oftewel: een cel zo klein als een stipje op papier, met een krachtig effect op onze gezondheid.
Microben op het menu
In ARTIS-Micropia speelt Chlorella vulgaris een belangrijke rol in het dieet van de watervlo (Daphnia magna). Deze kleine, plantenetende kreeftachtigen die je net nog met het blote oog kunt zien krijgen een mix van algen, waaronder Chlorella, Selenastrum en Scenedesmus.
Geen zorgen: in tegenstelling tot gewone vlooien zijn deze waterdiertjes totaal ongevaarlijk. En wat zij eten, laat zien hoe belangrijk microben zijn in elke voedselketen.
Bekijk ze met eigen ogen
In ARTIS-Micropia zie je Chlorella vulgaris van héél dichtbij. Wat met het blote oog onzichtbaar is, blijkt onder de microscoop een wereld op zich. Groene tinten, ronde vormen, en een leven dat draait op zonlicht.
Laat je verwonderen door deze groene krachtpatser en door de wereld van microben.