page title

ARTIS in oorlogstijd

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleven de poorten van ARTIS weliswaar geopend; maar niet voor iedereen. In het geheim bood ARTIS plaats aan vele mensen op de vlucht, zowel verzetsstrijders als Joden. Beleef ARTIS in oorlogstijd ook dit jaar weer met een rondleiding, een luisterwandeling en een voorstelling van Theater Na de Dam. 

 

artis in oorlogstijd_1920x1080.jpg

Nationaal Archief / Collectie Spaarnestad Photo

Rondleiding

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven er talloze onderduikers in ARTIS, terwijl Duitse soldaten juist naar het park kwamen voor een dagje uit. Wil je ook weten hoe het de onderduikers verging? En hoe het met de dieren ging tijdens de oorlog? 

Luister naar de verschillende verhalen van de mensen en dieren die in ARTIS overleefden en bekijk de gebouwen en dierverblijven met andere ogen.

Wanneer zaterdag 29 april t/m zondag 7 mei
Waar start bij de Apenrots
Hoe laat in het weekend om 11.00 uur en 13.00 uur
doordeweeks om 13.00 uur
Taal Nederlands en Engels 

 

aanslag_Ledenlokalen_Godwin_lezing_historie_700x395.jpg

Ravage na de aanslag op het Bevolkingsregister
Beeldbank WO2 – NIOD

Luisterwandeling met Job Cohen

Naast de rondleidingen in de meivakantie, is vanaf 4 mei ook de luisterwandeling ARTIS in oorlogstijd beschikbaar voor alle bezoekers. Job Cohen neemt je mee naar ARTIS ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In negen verhalen, verspreid over het park, vertelt hij wat er toen in ARTIS gebeurde.

Via verschillende QR-codes in het park kun je de negen verhalen horen. Vergeet je telefoon en je oortjes niet als je ARTIS in deze periode bezoekt, en zorg ervoor dat je telefoon genoeg batterij heeft. 

Wanneer 4 mei t/m 31 mei 
Waar verschillende locaties in het ARTIS-Park
Taal Nederlands en Engels 
Belangrijk vergeet je telefoon en oortjes niet
Duif-in-Artis_Theater-Na-de-Dam-©-Hilde-Harshagen-2-LIGGEND-3360x2104 (1).jpg

Theater Na de Dam
© Hilde Harshagen

Duif in ARTIS (uitverkocht)

Op 4 en 5 mei 2023 is Theater Na de Dam met een bijzondere locatievoorstelling te gast in ARTIS. De voorstelling Duif in ARTIS belicht, via verschillende perspectieven het oorlogsverleden van ARTIS. Schrijvers Tom Lanoye, Alfred Schaffer en Jolanda van den Berg schreven ieder een nieuwe monoloog over de onderduikgeschiedenis van ARTIS, onze omgang met elkaar en onze neiging elkaar te ontmenselijken. 

koop je ticket

Wanneer 4 mei 
5 mei 
Leeftijd vanaf 14 jaar
Taal Nederlands
Prijs uitverkocht
Belangrijk alleen staanplaatsen