Het imposante beeld werd in 1872 voor ARTIS uit Japan overgebracht door kapitein M.J.B. Noordhoek Hegt. Samen met het even enorme Boeddhabeeld Dainichi Nyorai, dat in ARTIS in de Japanse Paradijs Tuin te zien is, kostte het toen 400 gulden.

Buiten

Boeddhistische beelden horen in een tempel. Alleen beelden van bodhisattva Jizo zijn in Japan ook in de open lucht te vinden, bij begraafplaatsen of langs de weg. Sinds de renaissance werden in Italië beelden in tuinen geplaatst ter decoratie. Europeanen met interesse voor exotische zaken zijn ook begonnen met het plaatsen van beelden en Oosterse stenen in hun tuin.

Helper van iedereen in moeilijkheden

Bodhisattva Jizo is gekleed in een monnikspij en draagt een rinkelstaf. Hij staat bekend als de beschermheilige van reizigers en toevlucht voor vrouwen met een moederschap wens. Verder is hij populair als de beschermer van kinderen.

Beeldenstorm

In 1868 kwam er in Japan een eind aan de onderdrukking van het toen heersende shogunaat. De bevolking keerde zich tegen alles wat met de oude tradities te maken had. Er ontstond een ware beeldenstorm; overal werden boeddhistische beelden, geschriften en tempelversieringen verbrand, vernield of weggedaan. Dit maakte dat boeddhistische kunstvoorwerpen opeens makkelijk en goedkoop verkrijgbaar waren. Tot dan toe was alle uitvoer van Japanse kunstvoorwerpen verboden. Nu werd het mogelijk voor M.J.B. Noordhoek Hegt het koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura ARTIS Magistra te voorzien van een rijkdom aan voorwerpen. In 1900 was ARTIS wel tien musea rijk, waaronder het museum van Japanologie.