page title

Prijzen en nominaties

ARTIS heeft (internationale) prijzen en nominaties ontvangen. Hier vind je een overzicht van de afgelopen jaren.

2022 

De Arie Keppler Prijs 

De Arie Keppler Prijs 2022 in de categorie Op maat gemaakt voor het Gibbonpaviljoen

De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan projecten te maken met ruimtelijke ordering, stedenbouw, architectuur, landschap en cultuurhistorie gelegen in Noord-Holland. Het Gibbonpaviljoen is hierbij als winnaar uit de bus gekomen binnen de categorie Op maat gemaakt. De plek voor de goudwanggibbons past binnen de monumentale context van de Papegaaienlaan waarbij dierenwelzijn en duurzaamheid centraal staan. De jury was onder de indruk van het klein, maar fijne gebouwtje waar in een vanzelfsprekend gebaar gibbons, mensen en de stedelijke context van ARTIS met elkaar verbonden zijn. 

Het Dak van het jaar 

Het Dak van het jaar 2022 in de categorie Hellende daken voor het rijksmonument De Volharding

De prijs wordt ieder jaar uitgereikt op basis van diverse beoordelingsgebieden om de kwaliteit in de dakenbranche te vieren en te laten zien. De onafhankelijke vakjury beoordeelde het dak van de Volharding het hoogst op de criteria esthetische kwaliteit, innovatie, functionele kwaliteit, onderlinge samenwerking, veilig werken en duurzaamheid. De zinken roevendaken en de gekleurde zonnepanelen zijn geïntegreerd tot een geheel waardoor het dak weer jarenlang weerbaar is tegen alle elementen. 

2021

Publiek gebouw van het Jaar 2021

Nominatie prijs voor Publieksgebouw van het jaar 2021, voor het nieuwe gibbonverblijf

De prijs voor Publieksgebouw van het Jaar 2021 uitgereikt aan een van de vijf genomineerden als onderdeel van de Architectenweb Awards 2021. De architectuur wordt beoordeeld op maatschappelijke relevantie, vakmanschap en vernieuwing. Het gibbonverblijf is een van de genomineerde voor deze prijs. De grote dakopening van het gibbonverblijf zorgt voor ruim binnenvallend daglicht en ventilatie, en het verblijf is daarnaast geheel CO2-neutraal in gebruik. De jury ziet in de architectuur van het verblijf geslaagde referenties aan de oude monumentale gebouwen in ARTIS.

Abe Bonnema prijs

Nominatie prijs Abe Bonnema Stichting, voor het nieuwe gibbonverblijf

Deze prijs is een initiatief van de Ir. Abe Bonnema Stichting die met deze jaarlijkse prijs het gedachtegoed van de Friese architect ir. Abe Bonnema in eren houdt. De prijs wordt uitgereikt aan gebouwen die van hoogwaardige architectonische kwaliteit zijn en impact hebben. Het gibbonverblijf naar een ontwerp van ATELIERFRONT is een van de vijf genomineerden voor deze prijs.

2020

De Gouden AAP

Nominatie de Gouden AAP, voor het nieuwe slingerapenverblijf

De Gouden AAP wordt uitgereikt aan de architect en opdrachtgever van het beste Amsterdamse gebouw volgens de vak- en publieksjury. Het slingerapenverblijf dat ontworpen is door Enzo Valerio heeft hier een nominatie voor gekregen. Het verblijf van de zwarte slingeraap is een van de eerste compleet fossielvrije verblijven in ARTIS. Door het verblijf aan de oever van de vijver te bouwen op hoge palen wordt de natuurlijke setting van de slingerapen nagebootst. Daarnaast gaat het verblijf op in de omgeving door het gebruik van glas en reflectie. 

 

Golden Dot Awards 2020

Nominatie Golden Dot Awards 2020, ARTIS als opdrachtgever voor studenten van de opleiding Communication and Multimedia Design aan de Universiteit van Amsterdam

De Golden Dot Award is een prijs van de opleiding Communication and Multimedia Design aan de Universiteit van Amsterdam. Deze prijs wordt uitgereikt aan het beste studentenwerk van het desbetreffende studiejaar. Onder de genomineerde zit het project Oceanum Fermentum die in opdracht van ARTIS is ontwikkeld. De opdracht die ARTIS hierbij gaf was het ontwikkelen van een nieuwe ervaring dat leerzame informatie overbrengt over de onderwaterwereld op kinderen (0-7 jaar) en ouder participatie bevordert. Het project Oceanum Fermentum bevat 3 mini-games die bezoekers meer leren over het ecosysteem van de diverse bassins in het ARTIS-Aquarium. 

2019

Het ei van Columbus

Nominatie Het ei van Columbus, voor het bieden van een werkplek voor mensen met een arbeid beperking

Het ei van Columbus wordt uitgereikt door het leerwerkbedrijf van Cordaan. Het is een prijs die wordt uitgereikt aan Amsterdamse bedrijven die een bijzondere en inspirerende werkplek  bieden voor mensen met een arbeid beperking. ARTIS is een van de vijf genomineerden voor deze prijs.

2018

Amsterdamse Architectuur Prijs (A.A.P.) 

Nominatie A.A.P., voor het nieuwe olifantenverblijf

De Amsterdamse Architectuur Prijs (Gouden A.A.P.) is een initiatief van Architectuurcentrum Amsterdam, en is een prijs voor architect én opdrachtgever. De Gouden A.A.P. 2018 wordt uitgereikt aan de architectuur die als beste wordt gezien van alle bouwprojecten die in 2017 binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam zijn opgeleverd. Landschapsarchitect Thijs de Zeeuw, architect Dingeman Deijs en ARTIS zijn in 2018 met het nieuwe buitenverblijf voor de Aziatische olifanten genomineerd voor de prijs. 
 

2017

Project of Influence

The Best in Heritage, voor Micropia

The Best in Heritage wordt georganiseerd door Europa Nostra en is een internationaal, jaarlijks evenement waar alleen prijswinnende musea en erfgoedprojecten aan deelnemen. Er worden ieder jaar meer dan twintig deelnemers uitgenodigd vanuit de hele wereld. De prijswinnende deelnemers en juryleden mochten stemmen op hun favoriet en het publiek, de moderatoren, juryleden en de keynote-sprekers kozen zo samen de winnaar van Project of Influence. De voorzitter prees de mogelijkheden die de baanbrekende technologie in Micropia biedt om het onzichtbare zichtbaar te maken.

2016

DASA Award

European Museum Academy, voor Micropia

De DASA Award  wordt jaarlijks door de European Museum Academy uitgereikt. De European Museum Academy hanteert een aantal criteria voor het toekennen van de DASA Award. Zo wordt er beoordeeld op de innovatieve, creatieve en kwalitatieve presentatie en inhoud van het museum en educatieve activiteiten. De internationale jury stelde dat Micropia model staat voor het museum van de 21ste eeuw.
 

Kenneth Hudson Award

European Museum Forum, voor Micropia

Micropia ontving de Kenneth Hudson Award. Het European Museum Forum dat onder de Raad van Europa valt, reikt sinds 1977 de European Museum of the Year Award (EMYA) uit. Ieder jaar kent het forum ook speciale juryprijzen toe, waaronder de Kenneth Hudson Award,  de prijs voor het meest innovatieve museum in Europa.
 

German Design Awards, 'special mention'

German Design Council, Duitsland, voor Micropia

Micropia ontving van de German Design Awards een ‘ special mention ’ in de categorie Excellent Communications Design – Fair and Exhibition. “A fascinating exhibition that lets visitors explore a different cosmos”, aldus de jury.
 

2015

Amsterdamse Architectuur Prijs (A.A.P.) (Michael van Gessel)

publieksprijs A.A.P., voor het Artisplein 

De Amsterdamse Architectuur Prijs (A.A.P.) wordt uitgereikt door Architectuurcentrum Amsterdam aan de architect en de opdrachtgever van een in het voorafgaande jaar gerealiseerd project. Belangrijke beoordelingscriteria voor de A.A.P. zijn professionaliteit, strategie, duurzaamheid en innovatie. De publieksjury koos voor het Artisplein vanwege de belangrijke sociale functie voor de stad.
 

Terras van het Jaar 2015

Gault Millau, voor café-restaurant de Plantage

De prestigieuze restaurantgids Gault Millau kiest jaarlijks het beste terras van Nederland. Het terras van café-restaurant de Plantage op het Artisplein won, en werd aangemerkt als een rustige en buitengewoon sfeervolle stadsoase.
 

Selectie Blauwe Kamer Jaarboek landschapsarchitectuur en stedenbouw

De Blauwe Kamer, voor het Artisplein

Het Jaarboek van landschapsarchitectuurtijdschrift de Blauwe Kamer toont een overzicht van de mooiste actuele plannen, projecten en studies in de stedenbouw en landschapsarchitectuur. Het Artisplein sierde het omslag van dit Jaarboek. 
 

Beste dierentuin in de Benelux van 2015

TripAdvisor, internationaal, door publiek gekozen, voor ARTIS-park

TripAdvisor stelt jaarlijks een lijst op van de top vijfentwintig beste dierentuinen wereldwijd. Op deze lijst heeft Tripadvisor in 2015 elf Europese dierentuinen opgenomen. ARTIS prijkt op nummer 22 en is de enige dierentuin uit de Benelux op de lijst.
 

Speciale juryprijs, 'highly commended'

Museums + Heritage Awards, Groot-Brittannië, voor Micropia

Tijdens het Museums + Heritage Awards gala in Londen werd Micropia ‘ highly commended ’ door de jury in de categorie beste museum internationaal 2015. De Museums + Heritage Awards worden beschouwd als de Oscars van de internationale museumwereld. 
 

Best of Year Interior Design Award (BOY), 'honoree'

Interior Design's Best of Year Awards, VS, voor Micropia

De Best of Year Interior Design Award wordt jaarlijks uitgereikt in verschillende categorieën van design. Micropia werd uitgeroepen tot honoree  in de categorie exhibit.
 

2014

Best Client Award

Dutch Design Awards, voor ARTIS-Park

Met de Best Client Award beloont Dutch Design Awards goed opdrachtgeverschap in relatie tot design. Beoordelingscriteria zijn professionaliteit, strategie, duurzaamheid en innovatie. Volgens de jury is ARTIS “op alle vlakken van design (van huisstijl en bewegwijzering tot merchandise en nieuwe paviljoens) op zoek naar de hoogst haalbare kwaliteit”.
 

Micropia is ’s werelds enige museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt. Het museum ligt aan het Artisplein, naast de Hoofdentree van het ARTIS-Park.

combineer je bezoek