page title

Prijzen en nominaties

ARTIS en ARTIS-Micropia hebben (internationale) prijzen en nominaties ontvangen. Hier vind je een overzicht van de afgelopen jaren.

2018

Amsterdamse Architectuur Prijs (A.A.P.) 

nominatie A.A.P., voor het nieuwe olifantenverblijf

De Amsterdamse Architectuur Prijs (Gouden A.A.P.) is een initiatief van Architectuurcentrum Amsterdam, en is een prijs voor architect én opdrachtgever. De Gouden A.A.P. 2018 wordt uitgereikt aan de architectuur die als beste wordt gezien van alle bouwprojecten die in 2017 binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam zijn opgeleverd. Landschapsarchitect Thijs de Zeeuw, architect Dingeman Deijs en ARTIS zijn in 2018 met het nieuwe buitenverblijf voor de Aziatische olifanten genomineerd voor de prijs. 
 

2017

Project of Influence

The Best in Heritage, voor Micropia

The Best in Heritage wordt georganiseerd door Europa Nostra en is een internationaal, jaarlijks evenement waar alleen prijswinnende musea en erfgoedprojecten aan deelnemen. Er worden ieder jaar meer dan twintig deelnemers uitgenodigd vanuit de hele wereld. De prijswinnende deelnemers en juryleden mochten stemmen op hun favoriet en het publiek, de moderatoren, juryleden en de keynote-sprekers kozen zo samen de winnaar van Project of Influence. De voorzitter prees de mogelijkheden die de baanbrekende technologie in Micropia biedt om het onzichtbare zichtbaar te maken.

2016

DASA Award

European Museum Academy, voor Micropia

De DASA Award  wordt jaarlijks door de European Museum Academy uitgereikt. De European Museum Academy hanteert een aantal criteria voor het toekennen van de DASA Award. Zo wordt er beoordeeld op de innovatieve, creatieve en kwalitatieve presentatie en inhoud van het museum en educatieve activiteiten. De internationale jury stelde dat Micropia model staat voor het museum van de 21ste eeuw.
 

Kenneth Hudson Award

European Museum Forum, voor Micropia

Micropia ontving de Kenneth Hudson Award. Het European Museum Forum dat onder de Raad van Europa valt, reikt sinds 1977 de European Museum of the Year Award (EMYA) uit. Ieder jaar kent het forum ook speciale juryprijzen toe, waaronder de Kenneth Hudson Award,  de prijs voor het meest innovatieve museum in Europa.
 

German Design Awards, 'special mention'

German Design Council, Duitsland, voor Micropia

Micropia ontving van de German Design Awards een ‘ special mention ’ in de categorie Excellent Communications Design – Fair and Exhibition. “A fascinating exhibition that lets visitors explore a different cosmos”, aldus de jury.
 

2015

Amsterdamse Architectuur Prijs (A.A.P.) (Michael van Gessel)

publieksprijs A.A.P., voor het Artisplein 

De Amsterdamse Architectuur Prijs (A.A.P.) wordt uitgereikt door Architectuurcentrum Amsterdam aan de architect en de opdrachtgever van een in het voorafgaande jaar gerealiseerd project. Belangrijke beoordelingscriteria voor de A.A.P. zijn professionaliteit, strategie, duurzaamheid en innovatie. De publieksjury koos voor het Artisplein vanwege de belangrijke sociale functie voor de stad.
 

Terras van het Jaar 2015

Gault Millau, voor café-restaurant de Plantage

De prestigieuze restaurantgids Gault Millau kiest jaarlijks het beste terras van Nederland. Het terras van café-restaurant de Plantage op het Artisplein won, en werd aangemerkt als een rustige en buitengewoon sfeervolle stadsoase.
 

Selectie Blauwe Kamer Jaarboek landschapsarchitectuur en stedenbouw

De Blauwe Kamer, voor het Artisplein

Het Jaarboek van landschapsarchitectuurtijdschrift de Blauwe Kamer toont een overzicht van de mooiste actuele plannen, projecten en studies in de stedenbouw en landschapsarchitectuur. Het Artisplein sierde het omslag van dit Jaarboek. 
 

Beste dierentuin in de Benelux van 2015

TripAdvisor, internationaal, door publiek gekozen, voor ARTIS-park

TripAdvisor stelt jaarlijks een lijst op van de top vijfentwintig beste dierentuinen wereldwijd. Op deze lijst heeft Tripadvisor in 2015 elf Europese dierentuinen opgenomen. ARTIS prijkt op nummer 22 en is de enige dierentuin uit de Benelux op de lijst.
 

Speciale juryprijs, 'highly commended'

Museums + Heritage Awards, Groot-Brittannië, voor Micropia

Tijdens het Museums + Heritage Awards gala in Londen werd Micropia ‘ highly commended ’ door de jury in de categorie beste museum internationaal 2015. De Museums + Heritage Awards worden beschouwd als de Oscars van de internationale museumwereld. 
 

Best of Year Interior Design Award (BOY), 'honoree'

Interior Design's Best of Year Awards, VS, voor Micropia

De Best of Year Interior Design Award wordt jaarlijks uitgereikt in verschillende categorieën van design. Micropia werd uitgeroepen tot honoree  in de categorie exhibit.
 

2014

Best Client Award

Dutch Design Awards, voor ARTIS-Park

Met de Best Client Award beloont Dutch Design Awards goed opdrachtgeverschap in relatie tot design. Beoordelingscriteria zijn professionaliteit, strategie, duurzaamheid en innovatie. Volgens de jury is ARTIS “op alle vlakken van design (van huisstijl en bewegwijzering tot merchandise en nieuwe paviljoens) op zoek naar de hoogst haalbare kwaliteit”.
 

Micropia is ’s werelds enige museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt. Het museum ligt aan het Artisplein, naast de Hoofdentree van het ARTIS-Park.

combineer je bezoek