page title

Duurzaamheidscoalitiepartner

Draag als duurzaamheidspartner bij aan de ambitie om in 2030 fossielvrij te zijn, of help mee de 1,4 miljoen bezoekers van ARTIS het goede voorbeeld te geven.

Sinds de oprichting van het genootschap Natura Artis Magistra is ARTIS een plek waar de natuur zichtbaar is en bestudeerd wordt. Nu, meer dan 180 jaar later, is het onze missie om een breed publiek te inspireren en stimuleren verantwoordelijk met natuur om te gaan. Om dat te kunnen doen zet ARTIS zich samen met haar partners in om stappen op het gebied van duurzame omgang met materialen en energie te maken.

Een groene toekomst

ARTIS heeft de ambitie in 2030 een park zonder ecologische voetafdruk te zijn. Om dit te bereiken zijn een hoop aanpassingen nodig. Zo wil ARTIS onder andere onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen, vrijwel al het afval in de tuin recyclen en het park, de gebouwen en projecten aanpassen voor optimaliseren biodiversiteit. 

Alle doelen zijn onderverdeeld in vijf duurzaamheidsdoelstellingen die ARTIS voor 2030 nastreeft: 

ARTIS klimaatneutraal Landgebruik, watergebruik en de uitstoot van broeikasgassen teruggebracht en gecompenseerd
ARTIS fossielvrij Fossiele brandstoffen in het park volledig vervangen
ARTIS restafvalvrij Vrijwel volledig (>95%) gerecycled en afvalstromen gehalveerd
ARTIS circulair watergebruik Park klimaatproof en huidige gebruik van leidingwater gehalveerd
ARTIS bio-divers Park, gebouwen en projecten aangepast voor optimaliseren biodiversiteit

 

duurzaamheid_zonnekar_R_1920x1080.jpg

 

Zorg voor de natuur

ARTIS heeft ambitieuze doelen voor 2030 en maakt al kleine stappen om de natuur zo min mogelijk te belasten. Door zonnepanelen, LED-verlichting en een eigen warmte- en koudeopslag gaat ARTIS zuinig met energie om. Een leuke toepassing hiervan is de zonnekar. Deze spuitkar wordt in de zomer gebruikt voor het geven van water aan de beplanting. De kar werkt op zonne-energie via zonnepanelen die de accu’s voeden. 

Daarnaast maakt ARTIS goed gebruik van de regenachtige dagen in Nederland. Op verschillende plekken in de tuin bevinden zich wateropslagtanks die het opgevangen regenwater onder de grond opslaan. Bijvoorbeeld onder de Fazanterie, het Apenhuis, de Ledenlokalen en het Dienstencentrum. Met dit water worden bomen en planten in het park besproeid. 

 

Brug_nieuw verblijf slingerapen_slingerapenverblijf_artist impression_1920x0180.jpg

 

Ook wordt er bij alle gebouwen en verblijven die worden gerenoveerd aan de duurzaamheidsdoelen gewerkt. In mei 2019 opende het nieuwe verblijf van de zwarte slingerapen. Zij zijn de eerste dieren in ARTIS die een fossielvrij verwarmd binnenverblijf hebben. De warmte van de zon wordt opgevangen op het dak, om vervolgens te gebruiken in de verwarming van het verblijf.

Het duurzaamheidsbeleid van ARTIS is voortdurend in ontwikkeling. Zo probeert ARTIS bij te dragen aan een groenere wereld. Wil je meer lezen over duurzaamheid in ARTIS? Lees dan het verhaal  zorg voor de natuur  en ontdek hoe Aziatische olifanten, stokstaartjes en dwergoeistiti's het duurzaamheidsbeleid van ARTIS een handje helpen.

Zorg voor de natuur

Samenwerken 

ARTIS kan, en wil, de weg naar een park zonder ecologische voetafdruk niet alleen afleggen. Juist door samenwerking op te zoeken met andere voorlopers, partners en start-ups en gebruik te maken van elkaars kwaliteiten, kunnen wij gezamenlijk een voorbeeld zijn voor het grote publiek. Want als het lukt om klimaatneutraal te worden in ARTIS, met alle monumentale panden en de energievraag van de dierverblijven, musea, aquaria en transport in de tuin, dan kan het overal. 

Zij gingen u voor

royal haskoning.png

waternet.png

vermaat.jpg

Word partner

Meer weten? Vul het  contactformulier  in.