Manenduiven broeden en slapen op eilandjes langs de kust in Zuidoost-Azië, waar van oudsher geen vijanden voorkwamen. Het zijn goede vliegers en ze kunnen aanzienlijke afstanden afleggen. Voor voedsel vliegen ze naar andere eilandjes of naar het vaste land.

Wat eet hij graag?

Omdat er in de natuurlijke omgeving van de manenduif geen vijanden voorkomen, leeft de manenduif voornamelijk op de grond. Daar zoekt hij naar bessen, insecten en zaden.

Indruk maken

De manenduif dankt zijn naam aan de lange veren die vanaf de nek als een soort mantel afhangen. Als het mannetje indruk probeert te maken op het vrouwtje, zet hij deze lange veren op terwijl hij voor haar buigt. Hij zet ze ook op bij agressieve ontmoetingen met bijvoorbeeld soortgenoten. De manenduif heeft een opvallend verenkleed met metallic blauwe en groene veren. De manenduif heeft een witte vlek op zijn staart. Zo raken de vogels elkaar niet kwijt in de schemering.  

Verwant van de dodo

De manenduif is de nauwste, nog levende verwant van de uitgestorven dodo. Dit is gebleken uit DNA-onderzoek. Plaatjes van de dodo laten vaak een dikke, onbeholpen vogel zien, maar inmiddels blijkt dat de echte dodo heel wat ranker moet zijn geweest, en meer op de manenduif zou moeten lijken. Helaas zijn door de mens ingevoerde vijanden als katten en ratten ook voor de manenduif een bedreiging. Gelukkig kunnen deze vogels wel vliegen, in tegenstelling tot de dodo.