De kwartel komt voor in Europa, West-Azië en delen van Afrika. Hun trekroutes kunnen per individu verschillen, maar de meeste trekken van West-Europa naar Afrika om te overwinteren.

Onopvallend 

Het donkerbruin-geel gestreepte verenkleed van de kwartel maakt het een lastige vogel om in de natuur te spotten. De schutkleuren werken namelijk perfect op de akkers en grasvelden waar zij leven. Het verschil tussen het mannetje en vrouwtje is ook lastig te zien, maar niet onmogelijk. Het mannetje heeft een zwarte keel, terwijl deze bij het vrouwtje meer beige is. 

Cirkeldans

Het mannetje arriveert als eerst bij een broedplek. Deze verdedigt hij tegen andere mannetjes en hij probeert de vrouwtjes te lokken met zijn lokroep. Wanneer het vrouwtje aankomt, reageert ze op het mannetje met haar aantrekkingsroep. Dan begint het mannetje een dans, door zijn vleugel op de grond te leggen en vervolgens een rondje om haar heen te lopen. Het vrouwtje geeft dan aan met een uitnodigingsroep of hij met haar mag paren.  

Dove kwartel?

In tegenstelling tot de uitdrukking 'zo doof als een kwartel', horen kwartels juist uitstekend. Waar komt deze uitdrukking dan vandaan? Kwartels vliegen pas laat op als je in hun buurt komt en blijven vaak ineengedoken en onbeweeglijk op de grond zitten. Alsof ze je niet horen aankomen.