Ondanks zijn micro-formaat is het beerdiertje een echt diertje. Het heeft acht pootjes, ogen, zenuwen, spieren en een bek met een snuitje. Hij kan bijna 30 jaar lang extreme omstandigheden overleven.

Overal (over)leven

Het beerdiertje leeft overal om ons heen. Bijvoorbeeld tussen het mos, op stenen of dakpannen die met een beetje mos bedekt zijn. Maar beerdiertjes zijn ook aangetroffen op hoge bergen en in de diepte van de oceaan.

Handig tonnetje

Om te overleven, brengt het beerdiertje zichzelf in een soort slaapstand. Hij verschrompelt tot een klein tonnetje dat nog maar 3% water bevat. Vanuit die toestand kan hij zelfs na 30 jaar weer ontwaken, terwijl hij normaal maar enkele maanden oud wordt. Zodra de omgeving dat toelaat, komt hij weer ‘tot leven’. Een paar waterdruppels zijn genoeg.

Ruimte-experiment

In 2007 werd een aantal beerdiertjes met een raket de ruimte in geschoten. Na 10 dagen onbeschermd in de ruimte te hebben verkeerd, keerden sommige diertjes levend terug op aarde. Ze hadden extreme kou, vacuüm en hoge kosmische en uv-stralingen overleefd.

Micropia

Wil je het beerdiertje in het echt bekijken? In ARTIS-Micropia, het enige microbenmuseum ter wereld, kan dat. Op micropia.nl kun je je bezoek plannen en alvast een kijkje nemen in de onzichtbare wereld van microben.