page title

Zwaaien naar astronauten

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Het is een ruimtestation! De komende weken verschijnt er meerdere malen een enorm helder object aan de hemel. Let goed op, want na enkele minuten is het alweer voorbij. Kijk op de volgende dagen en tijdstippen recht omhoog en je ziet een zeer heldere ster snel over de hemel bewegen.

•    vrijdag 2 februari: tussen 19.14 en 19.16 uur 
•    zondag 4 februari: 19.06 en 19.08 uur 
•    maandag 5 februari: 19.14 en 19.16 uur 
•    dinsdag 6 februari: 18.57 en 19.00 uur 
•    donderdag 8 februari: tussen 18.49 en 18.51 uur 

Ruimtestation

Het internationale ruimtestation ISS draait met grote snelheid om de aarde. Het doet slecht anderhalfuur over één rondje. Licht van de zon wordt via de zonnepanelen van het ruimtestation richting de aarde weerkaatst en daarom is deze als helder object goed te zien. Regelmatig gaat de baan van het ISS over Nederland heen. Dan is het station vanuit het hele land waarneembaar.

In het Planetarium

Kom tijdens de landelijke sterrenkijkdagen naar het Planetarium in ARTIS. Je kunt er sterrenklokken maken, je eigen planeet ontwerpen of je kennis vergroten bij de stand up astronomy-presentaties. In de koepel van het Planetarium reis je vanaf de aarde naar de grenzen van het heelal. Buiten staan telescopen gericht op de sterrenhemel. Tot en met 22.00 uur kan er elk half uur een nieuwe groep naar binnen. De avond eindigt om 23.00 uur.

Word vrijwilliger

Wil jij de bezoekers van het ARTIS-Planetarium van alles over het heelal vertellen? Word vrijwilliger en bezorg de bezoekers een adembenemende ervaring. Binnenkort start hiervoor een nieuwe opleiding, waar jij aan mee kan doen.

naar de vacature