None

In het wild uitgestorven algazel krijgt nieuwe plek

– feb 22, 2022

Na ruim 80 jaar krijgt het ‘Kamelenveld’ in ARTIS nieuwe bewoners. Het karakteristieke verblijf naast de hoofdentree van ARTIS wordt het nieuwe verblijf van de in het wild uitgestorven algazellen.

Het algazellenverblijf is ontworpen door landschapsarchitect Thijs de Zeeuw, die zich voor het ontwerp liet inspireren door de natuurlijke leefomgeving van de antilopesoort afkomstig uit Noord-Afrika. Niet alleen wordt het buitenverblijf zodanig aangepast naar de behoeften van deze antilopesoort, ook opent ARTIS naast het verblijf een nieuw bezoekerspaviljoen.

Kamelen- of hoefdierenveld?

Alhoewel de naam ‘Kamelenveld’ volledig is ingeburgerd, is dit nooit een exclusief verblijf geweest voor alleen kamelen. Sinds de opening in 1940 leefden altijd verschillende, vaak tropische diersoorten, met elkaar samen. In de bouwtijd heette het ook wel de kamelenweide, het kameelen- en lamaterras, of nog passender: het hoefdierenveld. 

Voor de Watoessirunderen en ezels die nu nog op het Kamelenveld leven, is een nieuw verblijf gevonden. De Watoessirunderen blijven in ARTIS en voegen zich vanaf volgende week bij de netgiraffen, Grévy-zebra’s en koedoes op de Savanne. De ezels verhuizen binnenkort naar een nieuw verblijf in de Apenheul. 

 

None

 

Een zeldzame verschijning

De algazel (Oryx dammah) is sinds 2000 door IUCN, the International Union for Conservation of Nature, aangemerkt als uitgestorven soort in het wild. De algazel was ooit één van de meest voorkomende grote zoogdieren in Noord-Afrika. In de twintigste eeuw nam de populatie echter steeds sneller af door de jacht op hun hoorns, vlees en huid en een sterke toename van veeteelt in hun leefgebieden. Toen de wildpopulatie rond 1990 volledig was verdwenen, leefden er op dat moment nog zo’n 2.000 algazellen in dierentuinen over de hele wereld. 

Samenwerking sleutel tot conservatiesucces

Algazellen leven al geruime tijd in ARTIS. Zij maken deel uit van het Europese fokprogramma, waarin ARTIS samen met circa 65 andere Europese dierentuinen bijdraagt aan een genetisch, gezonde populatie buiten het leefgebied. Daaruit worden groepen algazellen weer uitgezet in beschermde gebieden in Noord-Afrika. Op dit moment groeit de populatie in deze gebieden gestaag.

De samenwerking tussen dierentuinen en de conservatieprojecten in het oorspronkelijke leefgebied van de algazellen, ontpopt zich tot een succesvol voorbeeld van natuurbehoud. Een voorbeeld waarvan de opgedane kennis en ervaring wordt ingezet om dit ook bij andere kwetsbare soorten te realiseren. In het naastgelegen paviljoen kunnen bezoekers vanaf medio 2022 meer te weten komen over de samenwerkingspartners en werkwijze van ARTIS op het gebied van onderzoek en natuurbehoud.