None

Kameel in ARTIS, foto ARTIS.

Vrouwelijke kameel doodgegaan in ARTIS

– mei 26, 2021

Op woensdagochtend 26 mei is een van de kamelen (Camelus bactrianus) op 20-jarige leeftijd geëuthanaseerd. De dierverzorgers noemden haar Yeti.

De merrie was kreupel en had zichtbaar last. Ze lag bijna alleen nog maar en als ze stond, stond ze instabiel en trilde ze met beide voorpoten. Waar kamelen normaliter met hun poten onder zich liggen, lag en sliep zij regelmatig gestrekt op haar zijde om haar poten te ontlasten. Ze kreeg al vijf maanden de hoogste dosis pijnstilling, maar hier was nauwelijks effect van te zien. De prognose was slecht. Om ernstig lijden te voorkomen, is besloten haar te euthanaseren. Ze is rustig ingeslapen.

Het lichaam van de kameel is overgebracht naar de afdeling pathologie van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, waar het is onderzocht. Er zijn ernstige afwijkingen van het kraakbeen gevonden, met name in de schouders en knieën. Hiermee werd bevestigd dat het de juiste beslissing was om haar niet langer te laten lijden.

De kameel werd in 2001 geboren in ARTIS. Ze leefde samen met haar 29-jarige moeder op het Kamelenveld bij de hoofdingang van het park. Daar werd het verblijf gedeeld met ezels, rendieren en Watoessirunderen. Woensdagochtend hebben ze kort afscheid kunnen nemen voordat het dode dier werd meegenomen.

Kamelen worden zo’n 30 jaar oud. De overgebleven kameel in ARTIS is met haar 29 jaar een van de oudste levende kamelen in Europese dierentuinen. In het wild komen kamelen voor in de Gobiwoestijn die zich uitstrekt over China en Mongolië.  Ze lopen soms dagen zonder te drinken. Dankzij hun speciaal aangepaste nieren kunnen ze zelfs zout of brak water drinken. En als er genoeg voedsel is, halen deze herbivoren ook water uit de planten die ze eten.